Гръцкият стил е една от класическите тенденции в дизайна. Тя може да се нарече универсална, защото спокойствието и благородството на този стил е подходящо за украса на различни помещения и се харесва от най-различни хора. Има обаче категории хора, които особено харесват гръцкия интериор.

 

Характеристики на стила

Доста често гръцкият стил се бърка с богатството и лукса на римската стилистика в дизайна. И това е естествено, защото тези две цивилизации са много тясно свързани помежду си и имат много подобни характеристики. Добре е да се идентифицират правилно: сдържаността и елегантността са характерни за гръцкия стил, докато римският стил е по-помпозен и пищен.

И така, основните характеристики на интериора в гръцкия стил са:

– просторни стаи с високи тавани и големи прозорци;

– честа употреба на колони;

– използването на националния гръцки орнамент – меандър контур като декоративен елемент;

– лепенка на тавани, колони и други конструкции;

– тематични стенописи по стените;

– пастелна цветова палитра;

– минимален блясък, включително позлатяване;

– повърхностна обработка с естествени или изкуствени мраморни плочки;

– използването на предимно естествени материали;

– копия на произведения на изкуството на майстори от древна Гърция като декоративни елементи.

Банята в гръцки стил може да бъде облицована с керамични плочки  за баня в светли нюанси с декоративни прозорци. Добре идея е да се създаде бяла баня в гръцки стил с традиционни шарки на пода.

 

Декор и аксесоари

Тъй като хората, които са живели в Древна Гърция, се отличават с голямата си любов към визуалните изкуства, предметите на това изкуство трябва да се превърнат в основната украса на банята, декорирана в гръцки стил. Стенописите, изобразяващи сцени от митове и легенди, са типичен елемент на декора за банята в гръцки стил. Единственият проблем е, че боядисването върху мокра мазилка в условия на висока влажност, под въздействието на гореща пара и водни капки, няма да продължи за дълго. Ето защо, е по-добре да го замените с плочки с подходяща тема.

 

Боядисване на стени или плочки в баня в гръцки стил

Порцеланът и мраморът перфектно понасят влагата, така че всички видове фигурки, вази и амфори могат безопасно да се използват като аксесоари за банята в гръцки стил. Миниатюрните скулптури могат да изобразяват древногръцки богове, митологични създания, герои или животни.

Осветление

В идеалния случай, в гръцката баня основният източник на светлина може да бъде голям прозорец с изглед към морския бряг. Ако обаче не сте щастлив собственик на частна къща в някой от крайбрежните градове, ще бъде много трудно да приложите това дизайнерско решение.

Ако не можете да осигурите естествена светлина в банята, тогава следва правилно да организирате изкуствената. Светлината в гръцката баня трябва да бъде възможно най-много и тя трябва да прониква във всички ъгли. В същото време светлината не трябва да бъде прекалено ярка и да дразни очите.

Керамични плочки с гръцки модел, дървени мебели, полилей и стенни лампи в банята в гръцки стил са отлична идея.

Можете да използвате класически полилей като основен източник на светлина, но само ако височината на тавана го позволява. Можете да добавите таванска лампа от същата колекция. В банята с ниски тавани е по-добре да използвате прожектори. В същото време се опитайте да изберете модели без забележими хромирани елементи – лампите с покритие от бронз, месинг или позлата ще изглеждат много по-добре.