Търговците винаги търсят трикове, които да им дадат предимство на пазара. Един от начините да се постигне това е да се компенсира риска от търговия чрез задържането му срещу движението на пазара в обратната посока. Помислете за него като застрахователна полица, така че ако например купувате къща, която се е намирала в район, който е податлив на пожари, най-вероятно бихте искали да опитате и да хеджирате този риск, т.е. да намалите риска от пожар.

За всяко хеджиране има компромис с риска, който е неразделна част, така че докато хеджирането значително намалява излагането на риск, това се прави на определена цена. Също така, с вашата застрахователна полица, ще трябва да плащате месечни или годишни такси, а ако вашата къща никога не се запали, никога няма да получите средствата по обезщетението.

И все пак природата на звяра е, че хеджирането играе жизненоважна роля в много сделки. Въпреки това, в тази статия разглеждаме някои от по-неясните и интересни техники, които мениджърите на хедж фондовете са използвали, за да защитят позициите си.

 1. Политики за застраховка “Живот”

  Малко известен факт е, че мениджърите на хедж фондовете инвестират средства в животозастрахователни полици на главните изпълнителни директори, президентите и лидерите на индустрията, така че, ако те умрат и акциите им се сринат, те знаят, че ще могат да бъдат компенсирани по един или друг начин.

 2. Искове за несъстоятелност

  Има фонд мениджъри, които се специализират в изкупуването на вземания от банкрутирали компании. Най-известният пример за това са твърденията, направени от жертвите на измамата на Бърни Мадоф през 2012 г. След като Мадоф е обявил банкрут, хедж фондовете са могли да купят тези вземания и след това по-късно са събрани.

 3. Катастрофални облигации

  Ефективното хеджиране на риска, където застрахователните компании ще продадат своя риск на хедж фондовете, да намалят собственото си излагане на конкретен вид катастрофа, било то ураган, земетресение или наводнение на определено място. Инвеститорите печелят пари, като събират доходността и се надяват, че Бог ще ограничи яростта си или поне ще я фокусира някъде другаде.

 4. Водни права

  В Западната част на САЩ и Австралия има практика хедж фондовете да инвестират в правата на водите. Това са единствените места, където можете да купите “акции” на вода от речните системи. Правно разделени от правата на земите, водните претенции са свободно търгуеми, имат компонент на доходност (където частните собственици могат да продадат част от годишното си разпределение) и също така, да наложат увеличение на капитала.

 5. Музейно изкуство

  Може би, се питате дали става въпрос по-скоро за произведение на Пикасо или Рембранд. Е, има ограничен брой хедж фондове, които са специализирани в инвестирането в изкуството. Тези мениджъри на хедж фондове съсредоточават усилията си върху “изкуството в музеите”, за което вече съществува вторичен пазар. Макар, че тази стратегия обикновено е предпочитан метод за физически лица поради високата си възвръщаемост, защото тенденцията е по-малка за възвръщаемостта на инвестициите и повече за това, че могат да държат тези “портфейлни активи” на голяма стена в хола си.

 6. Грънчарство

  Подобно на музейното изкуство, керамичните инвеститори се съсредоточават върху закупуването на музейна керамика със значителна историческа стойност, като например вази, направени в ерата на Минг в Китай. При оценката на естетиката, теорията зад нея е, че стойността на китайското изкуство се свързва с броя на заможните китайски граждани, така че, става начин да се инвестира в китайската икономика, без да се налага да се справяте с прекалено червената й, ленива бюрокрация. Имайте предвид, че фалшификацията в този сегмент преобладава!

 7. Вино

  Всеки любител на виното ще ви каже, че виното става по-ценно с възрастта, но това, което не е толкова известно е, че това е привлекателна инвестиция за мениджърите на хедж фондове. Експертното познаване на пазара на вино позволява на любителите на виното да направят добри предположения за това кои търговски марки вероятно ще се оценяват по стойност с течение на времето. Те търсят да купуват вино на едро и след това продават тези бутилки на по-големи цени на дребно на инвеститорите. Предизвикателството, разбира се, е да се въздържате от консумирането на качественото, отлежало вино.

 8. Single Malt Scotch

  Същата теория, която се прилага и при инвестирането във вино, се прилага и от инвеститорите в Шотландия. Същевременно тенденцията се наблюдава и при бързо развиващия се пазар в Китай и Индия, който понастоящем води до бърза доставка. Преди 20 години, дестилерията на скоч не е предвидила икономическия растеж в Азия и следователно е била значително занемарена. Това предлагане на отлежал, висококачествен шотландски скоч създава значителен натиск върху азара на необичайната стока.

 9. Наблюдение над товарните кораби

  В този аспект се наблюдава по-малко хеджиране и повече стратегия за управление на риска. Големите фондове за суровини ще поставят представители в най-големите пристанища по света, чиято работа е да наблюдават броя на корабите, напускащи и влизащи в пристанищата, като записват откъде идват и на къде тръгват, стоките, които носят и всякаква друга информация, която може да се събере. Те правят това с цел да разберат динамиката на предлагането и търсенето на тези конкретни пазари.

 10. Филмово финансиране

  Големият екран е голям бизнес и не е изненадващо, че немалко хедж фондовете се опитват да измъкнат милиони от филмовата арена. За да определят стойността на хеджирането на филма, те анализират показатели като историческо генериране на приходи на ключовите актьори, продуценти и сценаристи. Те обръщат внимание още на естеството на отрасъла, както и качеството на сценария. Мениджърите на фондове организират фантастични партита и се възползват от възможността да вдигнат капитала, докато отъркват рамене с известни личности от хайлайфа.

Източник: https://parite.bg/blog