почва

Някои от елементите в почвата са напълно задължителни, а някои не. От жизнено важно значение са въглерода, азота, водорода, кислорода, фосфора, калия, калция, сярата, желязото и магнезия.

На първо място е елемента азот, който влиза в състава на белтъчините и е от най-голямо значение за растението. При недостиг на азот в почвата, растението придобива светло зелен цвят на листата с жълтеникав оттенък, които упадат рано наесен. Растежът е слаб, а обазуването на нови плодни пъпки е крайно недостатъчно или въобще спира, а плодoвете не могат да нарастват и слабо се задържат.

Когато количеството азот е достатъчно, листата са едри и тъмно зелени, растежът е добър, плодовете са едри, а растението образува нови плодни пъпки. Когато имаме излишък на азот в почвата, се образува много буен растеж, който продължава късно наесен. Това му пречи да се запаси с резервна храна. Вторият важен елемент за растенията е фосфорът. Той също влиза в състава на белтъчините. От него зависи и натрупването на захари и скорбяла като резервна храна.

Фосфорът спомага за развитието на семената.

При недостиг на фосфор в почвата, растението не задържа добре плодовия завръз. Има много слаб растеж, не може да образува плодни пъпки и продължава да расте през есента, поради което прирастът не може да узрее.

При недостиг на калий намалява растежа, като прирастът не може да узрее и измръзва през зимата понеже без калий не може да изработи достатъчно количество въглехидрати. Когато липсва калий, листата започват да пожълтяват, прегарят по краищта си и върховете, петносват се с кафеникави петна и започват да опадат от върха към основата на леторастите (клонките). При достатъчно количество калий в почвата се осигурява запасяването на овощното растение с въглехидрати, вследствие на което то става устойчиво и издържа на студа през зимата. С недостатъчното количество на калций в почвата се причиняват физиологични разстройства в овощното растение.
Появява се смолотечение и кафяви петна по листата на костилковите. Намалява смукателната сила на корените спрямо азота и с това се причинява намалявне на растежа. Липсата на калций влошава и физичните свойства на почвата и с това пречи на растежа на кореновата система. За това е необходимо достатъчно количество калций, за да могат да се развиват добре овощните растения. При недостатъчно количество желязо в почвата, овощното растение боледува от болестта хлороза и има ненормален растеж. Желязото спомага за образуването на хлорофила, дишането и други важни процеси в растението. За образуването на хлорофила е безусловно необходим и елемента магнезий.

Някои елементи са необходими в малки количества за отглеждане на овощните растения и за това се наричат микроелементи.

Такива са елементите бор, мед, цинт, молибден и други. При липса на някой от тях се получават физиологични смущения. При липса на бор се причинява загниване на нарастващия връх на леторастите и смущения в оплождането на яйцеклетката, в следствие на което плодовия завръз намалява силно. Силното увеличаване на киселинността или алкалността на почвата пречи за растежа им и ги прави недълговечни.