Ако сте започнали ремонт в апартамента, тогава бъдете готови за факта, че цената на подреждането на банята ще отнеме около една трета от всички инвестиции. Важно е да планирате и обмислите декора на банята предварително, така че да не е нужно да съжалявате за изхабената енергия и пари. Не е необходимо да мислите, че в една малка баня не може да се създаде интересен и стилен интериор. Може! И дори е нужно. Опитайте се да влезете в ролята на дизайнер – възможно е да откриете непознати таланти в себе си. Между другото, това може да ви спести доста средства. Ръчно изработеният декор е безценен по отношение на креативността, а и е икономичен по отношение на създаването си.

 

Ръчно изработени места за съхранение

Но първо трябва да определите за себе си следните няколко аспекта:

– Функционалност. Определете приоритетите си във водопроводните инсталации, мебелите и оборудването, които задължително трябва да присъстват. Помислете от какво можете да откажете.

– Определете стила, в който искате да видите вашата баня. Тя не трябва да се различава от общото решение за стил на апартамента или къщата ви.

– Практичност и безопасност. Те играят важна роля в семействата с деца. Така банята ще бъде красива и стилна, но и обезопасена.

 

Избор на материали

Дизайнът на стените, пода и тавана – това е, което започва декорирането на банята. За това е възможно да се използват много материали. Така или иначе изборът им в търговската мрежа е изключително голям.

Най-често срещаният вид довършителни материали, разбира се, са плочките. Основното им предимство, освен устойчивостта на влага, надеждността и издръжливостта им, е огромното разнообразие от форми, цветове и текстури. Всичко ще зависи от посоката на стила, която искате да следвате. Ако предпочитате английския стил, тогава заложете подови плочки в черно-бели цветове, положени в шаблон на шахматна дъска.

Модерният стил предполага смели и дори невъобразими комбинации от цветове и нюанси, както и необичайни методи за полагане на керамичните плочки. Минимализмът изисква използването на простите форми, семплия, лаконичен дизайн и като правило монохромните повърхности. Използването на естествени материали като камък, дърво, бамбук и корк е подходящо за дизайна на помещенията в японски или египетски стил.

 

Украса на баня с 3D плочки

Интересен вариант за довършване на стените е използването на плочки с дигитален печат – обичайните керамични плочки, които разполагат с цифрово, триизмерно изображение. Темите могат да бъдат много разнообразни и необичайни. Високата цена на тези материали е единственият им отрицателен ефект, който се отразява в използването му в декорацията на банята.

 

Декоративни панели или мозайка в дизайна на банята

Декоративните панели често се използват за декор на стените в банята. Ако сте ограничени във финансовите възможности да поръчате декоративен панел, можете да използвате мозаечни плочки. За монтажа им не са нужни големи умения, опит и време, но и възможностите за декориране са по-скромни.

 

Рисуване на картина с шаблон върху мазилка

Използването на текстурирана мазилка е друг начин за декориране на стените в банята. След боядисване на стената, рисуването може да се направи, например, с помощта на шаблони. Можете да опитате да рисувате наръка или да поверите този процес на младия художник в семейството.

 

Винилови стикери в банята

Още по-лесно да украсите стените е като използвате винилови стикери. Може да ги залепите върху стените около мивката, пералнята или ваната. Това е най-бюджетният вариант, който не изисква никакви ремонти. Възможно е да променяте интериора с помощта на стикери произволно често: те лесно се прикрепят и лесно се отстраняват.

 

Украса на банята с декупаж

Не по-малко икономичен начин за декориране на банята е техниката декупаж. Същността му се крие в залепването на украса върху повърхността с помощта на лепило и различни модели. Тогава повърхността се лакира, което осигурява защита от влага. За тези цели са най-подходящи изрезки от списания и вестници, салфетки, сканирани снимки и други. Това е интересен и бюджетен начин за декориране, не само на стените в банята, но и на различни мебели и санитарен фаянс. Отлична идея е ваната, декорирана с техниката декупаж.

Източник: https://bania24.com/spisanie