Факти, които може би незнаете за великите композитори 

Миналата седмица обсъдихме какви странности са съпровождали житейските пътища на Моцарт, Бах и Бетовен. Тази седмица е ред на други двама велики композитори – Хендел и Чайковски. И по традиция, от миналия път, ще започнем с първият в списъка ни.

1.Джордж Фредерик Хендел

Той е бил обожаван от Бах и Бетовен. Бах казал за Хендел, цитирам, че “той е единствения човек, който бих желал да видя преди да умра и единствения човек, който бих желал да бъда, ако не бях Бах.” Хендел е успял да опази голяма част от личния си живота в тайна, но въпреки това се намира по нещо интересно и за него. Хендел определено е бил любимец на хората. Той също така за разлика от другите композитори е бил изключително богат и оставил голямо състояние след смъртта си. Хендел никога не се оженил.

Също така е бил невероятно темпераментен и едва не е загубил живота си още на младини, преди да напише каквото и да било. Той избухнал в свада с неговият най-добър приятел, композиторът Йохан Матезон. По джентълменски, разбира се, се завихрил бой със саби и единственото, което спасило великия композитор от острие в гърдите, било едно копче. След това двамата се сдобрили и останали приятели до края на житейските си пътища. Друго доказателство, че Хендел бил властен и темпераментен е случката с оперната певица Франческа Кузони. Когато веднъж в репетиция тя отказала да изпее арията “Falsa immagine”, Хендел я грабнал през кръста и се заклел, че ще я изхвърли през прозореца, ако тя не следва неговите заповеди.

Но изглежда любимецът на хората не е имал проблеми само с нервите, а и с мярката. Той е консумирал прекалено много храна и алкохол. Хората казват, че когато композиторът се хранел навън, всеки път, поръчвал като за трима. Вероятно на това се дължи и наднорменото му тегло. Но трябва да му признаем, че и неговото детство не е било лесно. Баща му бил убеден, че синът му трябва да се занимава с право и категорично му забранявал да свири. Майка му, обаче, успяла да вмъкне един клавикорд на тавана, където Хендел се криел от баща си.

Той изживял по-голямата част от живота си в Лондон и бил обожаван от англичаните. Адресът на който е живял е 25 Брук Стрийт, Мейфеър, Лондон. Малко повече от 200 години по-късно в апартамента над него се нанесъл Джими Хендрикс. Съвпадение? Така казват.

  1. Пьотър Илич Чайковски

Подобно на другите велики композитори, Чайковски е започнал музикалното си образование на 5 годишна възраст. Той е имал по-висок ранг и в началото за него било немислимо да бъде музикант, поради социалния статус на семейството му. Разбира се, както виждаме, когато талантът и дългите часове работа бъдат забелязани, връщане назад няма. Чайковски е работил много усърдно. Той е  вярвал, че вдъхновението не посещава мързеливите. Следователно никога не се е оставял на мързела.

Любовният живот на композитора не бил розов. Той се разделил с единствената му голяма любов, поради различия на интереси. След това се оженил за бивша ученичка, с която се разделили няколко седмици по-късно, защото той получил жесток нервен срив. Като изключим Бах, изглежда композиторите не са се справяли много добре с моногамните отношения.

Чайковски е бил асоциален и е имал невероятна сценична треска. Може би най-странният факт за руския композитор е, че той е имал страх от това да не му падне главата докато е на сцена. Факт е, че докато стоял пред оркестъра, винаги едната му ръка била под брадичката му, за всеки случай. Чайковски никога не пиел небутилирана вода и да, познахте – той е този, който обичал да имитира балерините на сцената, докато тях ги нямало.

В животите на композиторите, които обсъдихме, има много прилики и разлики. Но едно не подлежи на обсъждане – те са ни дарили с такава музика и са спомогнали за напредъка на музикалната еволюция в такава степен, че никакви странности не биха могли да засенчат тяхното музикално наследство.

Източник: music-store.bg