Изкуството да пестиш пари

То е ясно, че когато човек работи,  много от парите му изтичат за данъци, ежедневни разходи, малки лични неща, които го правят щастлив и т.н. Затова опитните финансови експерти казват, че е същинско изкуство да се научи човек да пести пари, които след това да му донесат страхотни финансови резултати.  Ето няколко съвета, от това изкуство, които със сигурност ще ви помогнат да се научите да пестите за краткосрочни цели и дългосрочни планове.

  1. Научете се да пестите от малките неща – някои от тях дори не са свързани конкретно с вадене на пари от портфейла ви. Това е проверка за личната възможност да устоявате на изкушенията на ежедневието, навици и т.н. Като за начало оптимизирайте разходите в домакинството си. НЕ бъркайте личното ви дисциплиниране по въпроси свързани с финанси, с това което хората наричат стиснатост и педантичност. Правете сметки за храната си, така че да не изхвърляте излишно; загасете лампите когато не ви трябва светлина, ползвайте икономични режими на уредите за отопление, затягайте кранчето в банята и в кухнята добре… Списъкът е дълъг, но опитът си струва.
  2. Когато влезете в процес на такава самодисциплина, може да се наложи и да си записвате разни неща. Понеже процесът е по-бавен отколкото ви се иска, можете да водите статистика къде изтичат парите ви; за какво харчите повече, какво ви се струва излишно. Мислите си, че можете да кажете от първи път, добре, направете опита и ще видите сами в края на месеца, още колко неща могат да се подобрят.
  3. Овладейте изкуството „направи си сам”. Това не значи, че ще трябва да станете „майстор по всичко”, а просто някои неща струват по-евтино ако си ги направите сами у дома. Едно кафе, което приготвяте вкъщи всеки ден, със сигурност излиза по-евтино от едно кафе, което пиете всеки ден в заведение. Или пък ако имате сръчни ръце, защо да не боядисвате сам стената, вместо да наемете майстор.
  4. Ключът е в дисциплината. Ако вземете потребителски заем с конкретна цел и изпълните тази цел, ще трябва да сте подготвени, че ще трябва да отделяте пари от джоба си докато не изплатите кредита си. Затова когато преди даден кредит дълго време сте водели по-пестелив и дисциплиниран живот откъм финанси, то тогава по-лесно ще се справите с предизвикателството.
  5. Не се плашете от времето – кратки планове, дългосрочни цели, няма значение. Вие знаете какво искате и просто следвате целта си. Това че ще съумеете да се справите, и че ще реализирате мечтата си, ще е признак на вашата добра финансова култура, но и че в една или друга степен сте овладели изкуството да пестиш пари.

Източник: Всички кредити – vsichki-krediti.com