С този пост ще ви разкажем как се перат упорити петна от спалното бельо. Необходимо е да се премахнат петна от тъканта, без да се чака до изсъхване, защото тогава ще бъде доста трудно да се отървете от тях.

Процедурата за отстраняване на петна е следната:

  1. Снабдете се с четка за отстраняване на праха от замърсения район, защото в противен случай върху тъканта ще се образуват петна.
  2. Проверете тъканта за устойчивост на веществото, необходимо за отстраняване на петна. За да направите това, избършете тъканта на незабележимо място с тампон, покрит с желания състав.
  3. Поставете материята опъната върху подходящ съд и залейте отгоре с кипяща вода. Замърсяването ще се утаи във водата.
  4. Поръсете зоната с петна с картофено брашно, така че да не се размазва. Навлажнете памучен тампон в подходящ разтвор за отстраняване на петна и започнете да премахвате петното, като се движите от краищата към средата. След това към почистеното място се налива топла вода.

Малини, ягоди, боровинки и касис създават упорити петна върху завивките.  Пригответе смес от една чаена лъжичка оцет с лимонов сок. Потопете замърсения участък в тази смес и разтрийте петното.

Друг начин да изпере петното от тези цветни плодове е в студена вода. След това задръжте за няколко минути в кисело мляко или лимонов сок. Ако петното не е изчезнало, повторете веднъж същото.

Петна от сладолед са също проблемни, затова отстранете петното преди пране. чаршафите с петно се накисват в разтвор от 1 чаена лъжичка боракс и 1 чаена лъжичка вода. Изплаквате и накрая изпирате по обичайния начин.

Петната от кафе са също упорити. Приготвя се смес от равни части глицерин, амоняк и вода. Старателно накиснете петното и го оставете за 5 часа. След това изплакнете с вода.

За да отстраните пресните петна от чай, използвайте смес от глицерин и амоняк в съотношение 4:1 или сапунен разтвор.

Ако петното е старо, тогава пригответе разтвор на хипосулфит (1 ч.л. за 1/2 чаша вода) или оксалова киселина (1/2 ч.л. за 1 чаша вода).

След третиране с един от разтворите, измийте продукта в сапунена вода с добавяне на амоняк 2 ч. л. на 1 л. вода и след това изплакнете.

Когато петното е от шоколад, налейте вода в легена, добавете сол в сътношение на 1 супена лъжица в един литър. Сега поставете дрехите си във водата с петна.

Източник: https://domo-tex.com/