При засаждането на овошките има правила

По правило овощните дървета се засаждат през есента – октомври, ноември и по-рядко – през пролетта – февруари или март. И в двата случая обаче температурата трябва да бъде над нула градуса, тъй като кореновата система е силно чувствителна към ниските температури и може да измръзне само от пренасянето.

Грижа за овошките от А до Я

Саденето на овощки обикновено се прави от двама души. Единият поставя садилната дъска, като гледа дръвчето да се вмести в средния изрез. Садилната дъска обикновено е дълга 140 см. и широка 20 см. Имаедин изрез в средата и два в краищата. Вторият човек оправя корените и гледа кореновата шийка да бъде на нивото на почвената повърхност. Първият започва да запълва ямата с почва, която е добре разбъркана с разложен оборски тор и минерални торове. Същевременно вторият държи дървото и от време на време го притиска, за да се запълнят празнините в коренището. Започва се от периферията да се притъпква почвата към стъблото. Много важно е посадъчната яма да се запълва до почвената повърхност, а от останалата пръст се прави венец.

Ако в ямата е забит кол, дръвчето се завръзва към него с лико на две места под формата на осмица. Извършва се поливка с 1-2 кофи вода. Ямата се допълва с дребна почва, а отгоре се постила оборски тор или разложена слама.

С порязването на корените на овощните дръвчета се нарушава равновесието между кореновата система, която черпи хранителни вещества от почвата и короната, която ги преработва чрез листа. За да се възстанови това равновесие, следва да се пореже и короната. От тук всъщност започва и същинската резидба на овщните дръвчета.

Грижата за младите дръвчета е като за малките деца. Те се нуждаят от повече и по-специални грижи: обработка, торене, предпазване от болести, резидба, поливка и други.

При достатъчно дълбока есенна обработка, пролетта се прави по-плитка оран с дълбочина от есента (3-4см.). Това се извършва с мотика или култиватор – механична дейност. Това се прави с цел да не се губи влагата при дълбоката оран. Събират се и се изхвърлят поникналите треви.

Тъй като това е младо, овощно насаждение, за предпочитане е в междуредията на младата овощна градина е да се засадят окопни едногодишни растения като ягоди, боб, картофи и други.

Източник: Новини от югозапада – pirin24.bg