Всяка стая в къщата или в апартамента е хубаво да бъде удобна, уютна, красива, хармонична и функционална.

В наши дни за всяка стая е необходимо да се разработи проект и да се направи дизайн в стилистично единство. Дори и дизайнът на банята се нуждае от собствен подход и планиране.
Днес можете да намерите много възможности за дизайн на банята за всеки вкус и стил. Важно е не само да намерите продукти с дизайн, които ви харесват в живота, но предварително да се замислите върху подробностите, да вземете предвид всичко и да определите дали този модел ще се вмести в конкретния случай. В края на краищата, всяка стая се реновира поотделно, но тя е желателно да се вписва в общия дизайн на дома.

Друг момент, на който е добре да обърнете внимание е размерът на банята. Една дизайнерска опция ще бъде идеална за просторна стая с висок таван, но няма да изглежда добре в малка, тясна баня с нисък таван.

Първият етап в дизайна на банята е разработването на проект за дизайн. Тук можете да използвате две опции – да наемете специалист или да решите всичко сами. При всеки дизайн е важно да не се стига до крайности и да се използва чувството за пропорция.

При проектирането на дизайн на баня е важно да се вземат предвид всички нюанси.

Дали има прозорци, какви са техните размери, каква е формата на помещението, особености на ВиК системите и електрическите връзки, височина на тавана, стени и т.н. Също така на етапа на проектирането се избира какви ВиК системи и мебели ще бъдат използвани, как ще бъдат инсталирани тоалетната, мивката, ваната и душ кабината.

В наши дни най-популярни са водните и морски мотиви. Често се използват бели, сини и зелени цветове. Това обаче не означава, че човек трябва да се придържа само към такива цветове и към този стил.

В банята можете да използвате златисто, червено, жълто, оранжево, лилаво, сребристо и други цветове. Ярките и тъмни цветове изглеждат по-добре, когато са комбинирани с по-спокойни цветове, например, с бели или светли и спокойни тонове, които са сходни, а не контрастни.

В банята най-често се използва осветление с точково и линейно изображение. Желателно е да има много светлина. Осветителните тела е добре да бъдат разположени около периметъра на огледалата, картините или да подчертават мебелите. На тавана могат да се монтират полилеи или ЛЕД осветителни тела.

Оригиналните оцветени тавани с мотиви на морето, небето, както и многопластовите тавани с вълнообразни линии изглеждат много оригинално. За съжаление, таваните на няколко нива е препоръчително да се инсталират само в стаи с високи тавани.

В декорацията на стените можете да комбинирате няколко вида материали. Често се използват не само керамични плочки, мозайка, мрамор или гранит, но и водоустойчиви тапети. Стената, намираща се най-близо до ваната може да се отличи с интересна мозайка, а останалата част от пространството може да бъде украсена с тапети. Също така е възможно да се съчетаят различни видове плочки за баня с различен модел, цвят и текстура.

Може да се помисли за зониране с цветни или мозаечни плочки отделните области около мивката, огледалата, зоната за къпане. В останалото пространство е желателно да се инсталират плочки с по-неутрален или едноцветен дизайн. Подът е добре хармонично да допълва останалия декор със своя цвят и мотив. Популярни решения са плочките от теракот или гранитогрес, имитиращи мрамор, плажен пясък, морски вълни или с обикновен монохромен модел, който изглежда интересно.