Ако човек желае да засади в овощната си градина изключително красиво растение, то може да избере Глицинията.

За да радва по-дълго време своите стопани за Глицинията е добре да се полагат специални усилия. Тази статия ще даде повече яснота какви именно са правилните грижи за това изящно азиатско растение.

Глицинията е препоръчително да се засади и подкастря правилно

Тя се развива най-благоприятно, когато се намира на завет. Очаква се през първите няколко месеца тя да е в покой. Тя обикновено започва да цъфти около май и гроздовидните й цветове обгръщат по прекрасен начин, за зидове, фасади, веранди и огради.

Екзотичното растение може да бъде поставено на голяма височина (15-20м.) и е в състояние да да обхване обемни обекти, така че е добре прецизно да се реши къде точно да се засади. Не се препоръчва да се засажда на места, където може да навреди.

Съществуват два типа Глицинии, във връзща със своя произход – от Япония и от Китай. Китайската е изключително добро решение за декорация на беседки и огради, но не и за къщи, защото расте невероятно бързо и се приплъзва под покривите, нанасяйки щети.

В случай, че човек желае да декорира къщата, то японския сорт е по-добрия вариант. Той обаче се доставя и отглежда значително по-трудно. И двата типа обичат топлите климатични зони, завета и директната слънчева светлина. Най-добри за тях са терените с лека, плодородна и дълбока пръст.

Любителите размножват това прекрасно, източно растение чрез зелени резници или семена. Семената на растението са в големи окосмени бобови шушулки и растят бавно, така че е за предпочитане човек да се спре на вегетативния метод за възпроизвеждане. Друг вариант е чрез отводи, като при този метод клоните се извиват леко, заравяйки се в пръстта на терена. След това те не се отделят и не се прекъсва връзката им с майчиното растение 1 г. Минусите на този способ са, че през топлите месеци Глицинията цъфти през три-четири години, а при способа чрез семената придобива най-вече листен обем, а съцветията са рехави и слаби чак до шестата година.

Статията беше преставена с любезното съдействие на  онлайн магазин за домашни стоки и играчки Джъмбо