Иконата е един от най-оригиналните и подходящи подаръци, когато отивате на гости на семейство или приятели, които са закупили нов дом. Тя изразява нещо свято и сакрално и би носило здраве и закрила. Ето, някои стъпки, които би било добре да следвате в процеса на избор на икона за подарък.

Иконата, подобно на тези в църквата, по правило трябва да бъде окачена или поставена на източна стена. Когато говорим за нашето жилище, това невинаги е удобно и възможно. Ако има нещо, което да възпрепятства това местоположение, като прозорец или мебел, то по изключение може да поставите икона и на друга стена. Тук на свой ред идва и друго правило.

На същата стена не е редно да бъдат слагани други светски предмети. Това са радио, телевизори, календари, часовници, снимки и други сувенири. Често пред иконата се поставя кандило, което по принцип трябва да бъде постоянно запалено. Предвид това, че ние не винаги сме вкъщи и огънят може да бъде опасен, когато е без надзор, то това не е възможно. Кандилото се пали най-често по празници или в неделни дни, когато семейството е в жилището.

Ако имате иконостас, то той се подрежда по същия принцип, по който са поставени иконите в светите храмове. Централно се позиционира образа на Христос, а от лявата страна е неговата майка Дева Мария.

Често в домовете можем да видим и икони на светци, чиито имена носят членовете на семейството. Те може да са лично закупени, а често са и подарявани от близки хора.

Друг момент е, че хората купуват икони и според нуждата на семейството или ситуацията, в която то се намира. Съществуват икони, които закрилят бременните като тези с лика на св. Анна или св. Марина. Там, където има болен в дома се поставя икона на св.Мина, който се смята, че дарява здраве и пази болните. Той също така е покровител на дома, помага на хората да намерят любовта, а на онези влюбени, които вече са двойка – да останат заедно до края на живота си.

Ако някой от семейството при дадени стечения на обстоятелствата остане безработен или има финансови затруднения, се поставя икона на св. Николай Чудотворец. Вярващите смятат, че той ги брани от финансови проблеми спомага за общото благополучие.

Иконите не са магични предмети, които изпълняват желания. Тяхната основна цел е да държи пламъка на вярата във всеки човек жив и да му помага да се бори с живота и лекува душата си.