Полезни кратки съвети за млади музиканти

Ето няколко полезни съвети от Робърт Шуман, за това какво да правите ако искате да бъдете добър музикант. Робърт Шуман е бил страхотен композитор и пианист, и със сигурност има какво да каже на всеки музикант, макар книгата със съветите да е писана преди 150 г.

 

Първи важен съвет. Тренирайте ухото

Трябва да се учите да разпознавате тоновете във всички октави. Като заедно с това трябва да слушате различни инструменти и се опитвайте да разпознавате тоновете изсвирени на тях.

 

Механичните упражнения в свиренето на гами всеки ден не са от голяма полза. Според Шуман това е все едно всеки ден да повтаряте азбуката и да очаквате да се научите да пишете по-добре. Вместо това изучавайте основните принципи на хармонията и ги прилагайте в упражненията.

 

Не се страхувайте от сложни думи и неща от музикалната теория

Всяко нещо подлежи на научаване когато редовно се занимавате с него дори да е сложно на пръв поглед. Най-трудно е да съчетаете техническите си възможности и теоретичните постановки на музиката. Затова свирете на инструментите си, но когато измислите мелодия старайте се да вкарате хармонията според това, което сте научили.

 

Шуман едва ли е предполагал, че днес музикантите ще разполагат с електронни тунери и ще могат да настройват своите музикални инструменти без да използват камертон. Но и той споменава важността на това музикантите да се отнасят с голямо уважение към своите музикални инструменти и да ги държат винаги правилно настроени.

 

Сред важните съвети на Шуман стои и връзката  музикант-публика.Той смята, че един музикант не трябва да угажда на много широк кръг от публика, а да има собствена публика, на която да представя своите произведения. Това е особено важно в съвременния свят където музикалните стилове са безброй и затова музикантите трябва да избират съвестно към каква музика ще се насочат.

Източник: https://musicshopbg.com/Blog