nicely interiored room

Днес повечето хора приемат килимите вкъщи за даденост и едва ли са се замисляли за тяхната история.Знаете ли, че създаването на килими е един от най-старите занаяти, които възниква преди около 4 хиляди години в Азия. В тази статия сме ви подготвили 5 интересни факти за килими рекордьори, които ще ви изумят и ще ви помогнат да научите повече за историята на тези интересни изобретения. Вижте кои са те:

1. Най-старият килим на света

Както вече споменахме, тъкането на килими е занаят, които е познат на човечеството от преди хиляди години. Този факт ни кара да се замислим кой ли е първият килим, създаден някога и на кого е хрумналата тази  идея. За съжаление, едва ли някога ще разберем с точност, тъй като времето се е погрижило да заличи следите. Но пък ще задоволим любопитството ви като ви разкажем за най-стария килим открит досега. Това е известния Пазаръшки килим, намерен от археолози в планината Алтай в средата на миналия век.

Направените изследвания показват, че този уникален килим е на повече от 2 500 години. Той е принадлежал на скитски благородник и е заровен в неговата гробницата заедно с останалите ценни предмети, които е притежавал. Благодарение на ниските температури в планината, килимът е бил покрит с дебел слой лед, който успява да го запази през вековете. Днес Пазаръшкия килим се намира в Ермитажа в Санкт Петербург, където за него се полагат специални грижи, за да бъде съхранен за бъдещите поколения.

 2. Най-скъпият килим

Всеки, на когото някога се е налагало да купува килими, знае, че цените им варират в зависимост от размера, материалите, начина на производство и още много други характеристики. Но може ли да си представите колко струва най-скъпият килим? Пробвайте да отгатнете. Ще ви издадем, че сумата е наистина впечатляваща. Красивият персийски килим е продаден на анонимен купувач за 34 милиона долара по време на аукцион в Ню Йорк, проведен през 2013 г. Стойността му  е три пъти по-голяма от стойността на предишния носител на титлата, който е продаден за скромните 9,6 млн. долара. С тези пари може преспокойно може да си купите огромна къща в Лос Анджелис, например. Не знаем какви са мотивите на купувача да даде цяло състояние, но този килим е истински шедьовър на персийските майстори, създаден през 17 в., украсен с красиви флорални шарки и изработен по специална техника, които го правят наистина ценен.

 3.Най-големият  ръчно тъкан килим

Продължаваме да ви разказваме  за едни от най-интересните и необикновени килими в човешката история. Както винаги, хората са водени от амбицията да надхвърлят предела на възможностите си и да създават невиждани досега творения. Такъв е и случая на шейх Зайед – основател и първи президент на Обединените арабски емирства, който решава да създаде джамия в родния си град Абу Даби. Шейхът планира да построи истински архитектурен шедьовър. За съжаление той не успява да види проекта си завършен, но през 2007 г. джамията Шейх Зайед е официално открита. В нея се намира и най-големият ръчно тъкан килим в света, площта на който е цели 5 627 квадратни метра – това са наистина внушителни размери. Още по-впечатляващ е фактът, че  килимът е ръчно направен. За целта са били наети над 1200 работници, които успяват да го изтъкат за година и половина. За да бъде направен са използвани над 38 тона памук и вълна. Крайният резултат е повече от впечатляващ и радва хилядите поклонници, които посещават джамията всяка година.

 3.Най-големият килим от цветя

Ако сте си помислили, че рекордите приключват до тук, не познахте. Идва ред на ви разкажем за един по-нетипичен килим с толкова внушителни размери, че да постави световен рекорд, записан в книгата на Гинес. Интересното тук, че килимът не е изработен от стандартните материали като вълна, памук или текстил, а от красиви и пъстри цветя. Рекордът е поставен в Мексико през 2018 г., като килимът е с големина от почти 18 000 кв. м. и в изработването му са се включили над 120 човека, всеки от които е работил по 150 часа, за да създадат това красиво творение.

 4.Най-старият чипровски килим

За финал, ще ви разкажем и за българската следа в този многовековен занаят. Както навярно знаете, чипровските килими са включени в списъка на световно културно наследство на ЮНЕСКО. Най-старият чипровски килим е изтъкан преди два века и се съхранява грижливо в музея в гр. Чипровци. За изработването му е използвана  е чиста вълна. Ако имате път натам, непременно отидете да се полюбувате тези красиви български килими.

Всички килими, за които ви разказахме са необикновени. Разбира се, има още един специален килим – този във вашия дом. Ако търсите килими, с които да обзаведете дома  или офиса си, в онлайн магазина на Kamko ще откриете голямо разнообразие от модели. Повече за техните предложения може да разгледате тук: https://www.kamko.bg/category/podovi-nastilki/kilimi/.