two people working out in a crossfit class

Чували сте за това, вашите приятели са обсебени от него и умирате да видите дали е толкова интензивно, изтощително и потно, както се говори. Готови ли сте да се занимаете с кросфит? Не бързайте толкова.

Начинанието, което съчетава упражнения за телесно тегло и кардио с вдигане на тежести, не е типичното ви посещение до фитнес залата.

“Всяка тренировка се извършва с висока интензивност, така че се натискате толкова силно, колкото можете или искате”, казва Мади Кърли, треньор в BRICK Ню Йорк. Ако търсите минимално време за тренировка (помислете за 20 минути няколко дни в седмицата) и бързи резултати, кросфит може да бъде най-доброто за вас.

Интересно е, че кросфит студиата се наричат ​​кутии, защото те са по-скоро сурово пространство, отколкото фитнес зала, организирана с машини наоколо. Ще намерите тежести, топки, пейки и стелажи. Кутиите също са лишени от огледала, така че се фокусирате повече върху изработката и по-малко върху това как изглеждате, докато го правите. (Наистина ли искате да виждате потното си „аз“? Едва ли.)

Ето и какво ще научите там.

WOD. „Workout Of The Day“ е поредицата от ходове, които ще изпълнявате по време на сесията си, те обикновено написани на бяла дъска в полето. Повечето WOD са под 20 минути, така че те са много интензивни и варират от ден на ден. Те комбинират функционални упражнения като вдигане на крака, повдигане, пресоване, надскачане на кутии и лицеви опори.

Бенчмарк тренировки. Те са вид WOD, които са повтарящи се и допълнително предизвикателни за трениращите.

Kipping. Това е начин за използване на силата от бедрата и основата на тялото, за да правите определени движения по-ефективно.

AMRAP. „Възможно най-много кръгове“ на определен ход, извършен за даден период от време.

Можете ли да го правите всеки ден или трябва да го допълните с друго упражнение?

“Можете да правите абсолютно всички други неща с кросфит, но целта е да покриете всички ваши фитнес бази, ако идвате в 3-4 дни седмично”, казва Джош Нюман, съосновател на CrossFit NYC. Повечето трениращи понякога отиват и в други фитнес съоръжения, при което установяват, че дори д 5 дни в седмицата са повече от достатъчни, за да получат фитнес резултатите, които търсят. „Тренирай здраво и се прибери у дома“, казва Нюман. Ако не искате да се откажете от любимия си клас по колоездене, отделете почивен ден от „кутията“; не се преуморявайте, тъй като дните за почивка са ключови в кросфита!

Ще наедрее ли тялото при използването на тежести?

Вдигането на много тежести ще ви даде мускули като на бодибилдър, нали? Това не е вярно, казва Кърли. „Вашето тяло с кросфит просто ще стане по-тънко и оформено“, посочва експертът. Тя добавя, че обемните мускули на спортистите са продукт на часове и часове тренировки.

Каква е работата с „рабдо”

Може би сте чували за рабдомиолиза, състояние, причинено от преумора на мускулите, при което мускулните клетки буквално избухват. Рабдо, както обикновено го наричат, може да причини всичко – от мускулна болезненост и слабост до бъбречна недостатъчност и смърт, и докато в общността на кросфита е имало малко такива случаи, това състояние съществува и в други спортни пространства.

Надя Шведан, доктор по медицина, специалист по физикална медицина и рехабилитация в Ню Йорк, казва, че рабдо е изключителна рядкост, но че кросфита в частност може да бъде свързан със състоянието, тъй като обединява методите за изграждане на тялото (големи тежести и повторения) със средностатистическия човек, който е неопитен, необразован в спортно отношение и евентуално извън форма.

Рабдомиолизата не е тайна за кросфит почитателите. “Ние от CrossFit NYC наблягаме на превенцията във всички аспекти на обучението и сертифицирането на треньори”, казва Нюман. „В по-широк план, ние, като всеки отговорен фитнес, обслужваме нашите начинаещи класове по всякакъв начин, за да намалим вероятността от нараняване от всякакъв вид, независимо дали става дума за повредена мускулатура, рабдо или дори сърдечен удар.“

Образованието за превенция е ключът към безопасността. “Всичко е в това да правите разлика между правилния и грешния вид болка”, казва Шведан, кото добавя, че ако измервате болката по скала 1-10, не бива да стигате до 8. Тя също така препоръчва да пиете много вода, за да поддържате мускулите си хидратирани.

Съвет номер едно за начинаещ посетител на кросфит часове

Кърли и Нюман смятат, че най-големият съвет, който могат да дадат, е хората да не се обезсърчават. Може да имате болка и да се уморени след 1-ви ден (или 2-ри, или 3-ти), но продължете да идвате, казва Кърли. “Тялото ви ще свикне с това.”

Както при всичко друго, няма да сте перфектни веднага. „Да станеш добър в кросфита изисква търпение“, казва Нюман, „Хората, които успяват, не са хората, които са най-добрите, когато влязат, а тези, които очакват, че няма да бъдат толкова добри веднага, но изчакват, докато се усъвършенстват.”

Пожелаваме ви успех с тренировките!