куп от железни монети

Студените зимни дни са изпитание за портфейла на всяко домакинство. Всички ние имаме нуждата от топлина в дома, която да ни накара да се почувстваме комфортно и да забравим за студа навън. За да си я осигурим обаче, в повечето случаи това ни излиза скъпо – увеличавайки значително месечните ни сметки и най-вече тези за електричество. Според специалистите обаче, има някои практични решения, които можем да приложим за жилищата си, които ще ни помогнат да намалим разходите. Разгледайте внимателно тези експертни съвети и помислете дали и Вие може да вкарате някои от тях в действие. Вижте кои са те:

 

Енергоспестяващи крушки

 

В последно време, енергоспестяващите крушки станаха доста популярни. Това е едно решение, което целогодишно ще Ви спести пари. Може би Ви изглежда като дребна промяна, но експертите изчисляват, че замяната на стандартните крушки с енергоспестяващи такива, може да Ви спести около 200 лв. за една година.  Което, съгласете се, никак не е малко. Освен това, още едно от големите им предимства е, че една крушка обикновено има експлоатационен срок около 3 години. Част от производителите, дори предлагат гаранция и замяна, в случай, че крушката спре да работи по-рано от посочения срок. Ето как нещо толкова малко, което не изисква значителни усилия и време, може да намали сметките Ви.

 

Нова дограма

 

Една от причините, поради която Ви трябва много енергия, за да стоплите жилището си, може да се окаже старата дограма, която не може да осигури добра изолация. Така губите топлина и се налага отоплителните уреди да работят на по-високи обороти, а от там идват и по-високите суми за битови сметки. Затова една инвестиция, към която доста от българските домакинства в последните години прибегнаха, е подмяната на старата дограма. Ако направите проучване, ще откриете, че много фирми предлагат разнообразни модели ПВЦ и алуминиеви дограми, с различни стъклопакети. Намерете този вариант, който е най-подходящ за Вашия дом.

 

Топлоизолация

 

Изолацията на дома, външна и вътрешна, е едно от ефективните решения за запазване на топлината в жилището. Определено трябва да отбележим, че осъществяването му изисква да инвестирате една по-голяма първоначална сума. Но веднъж след като направите изолация на дома си, ще може да се възползвате от по-ниски сметки години напред.

 

Отопление на дома

 

Начинът, по който сте решили да отоплявате дома си, също е от значение за сумата, която трябва да платите в края на всеки месец. Електрическите уреди за отопление значително увеличават сметките за ток. Един от удачните варианти, например, е пелетна камина с водна риза. Пелетите са калорично гориво, компактно за съхранение и не се изисква да чистите камината всеки ден. Освен това, няма да плащате огромни сметки за ток и едновременно с това ще се отоплявате природосъобразно.

Уреди с висок клас енергийна ефективност

Уредите, които използваме всеки ден – печка, пералня, бойлер и т.н. също допринасят за натрупване на сметките за електричество. Особено, ако са стари или имат някакви неизправности. Затова, най-добре е да подменяте периодично уредите в дома си, като избирате нови – с висок клас на енергийна ефективност. По този начин те ще бъдат значително по-икономични в изразходването на енергия. Разбира се, няма как да смените всички стари уреди наведнъж, но може да го направите малко по-малко.

Както сами може да прецените, вариантите за намаляване на сметките през зимния период са много, а част от тях за приложими целогодишно. Стига да имате желание, ще намерите решения, които може да приложите за Вашето жилище и да се насладите на топлината и домашния уют, без да се притеснявате колко може да Ви струва това.