Само няколко месеца след основния ремонт, започвате да забелязвате белезите на замърсяване и захабяване при отделни елементи на интериора. Въпреки старанието ви да чистите редовно и качествено, истината е, че не можете да го направите като професионалистите. Редно е да помислите за наемането на фирма за почистване. Ако не за редовно такова, то поне за еднократна, мащабна операция.

Кои части от интериора се нуждаят от опитна, професионална ръка?

Обзавеждането на един модерен дом включва множество елементи, изискващи специално внимание в процес на почистването. Оказва се, че съвсем не е достатъчно да пуснем прахосмукачка, да забършем прах и да измием подовете. Тези дейности са задължителни, но само с тях няма как да поддържаме един блестящ от чистота дом.

Меката мебел и килимите са един от най-сложните за почистване интериорни компоненти, както и матраците. За разлика от твърдите покрития, текстилните материи се чистят доста по-трудно. Нужен е също набор от специално създадени за целта технически средства. Перящите машини за сухо и мокро пране са ключово оръжие в арсенала на почистващите фирми.

Конкретно за тази група елементи на обзавеждането ще ви бъдат от полза услугите на добра почистваща фирма. Поне два пъти годишно е добре да се изпират килимите и мокетите, както и дамаските на холовата мека мебел и кухненските ъгли. Веднъж годишно е препоръчително да се почистват в дълбочина и матраците на леглата. В тях също прониква прах и се създават условия за развитието на акари.

Разликата при почистване на дамаски и килими, извършено от професионална фирма, се състои основно във вниманието към материите. Факт е, че ако опитаме да го направим сами, едва ли ще бъдем толкова внимателни в избора на препарати и на технически/механични средства. Професионалистите внимават да не повредят собствеността на клиента, като същевременно се стараят да постигнат перфектни резултати.

Мраморните и дървените покрития са друг интериорен детайл, нуждаещ се от грижите на опитна и компетентна ръка. Мраморът е изключително капризна облицовка, която не можем да почистим и поддържаме в добро състояние с обикновените домашни методи и средства. Той има нужда да бъде изчистен в дълбочина, но без да се надрасква. Полагането на запечатка осигурява блясък и предпазва от последващо захабяване.

Дървените мебели и подове са друг детайл, на който рядко обръщаме нужното внимание. Обикновено отлагаме почистването твърде дълго, докато се натрупа солиден пласт мръсотия. Тогава прибягваме до употреба на твърде агресивни химикали, които унищожават лаковите покрития и влошават драстично приятния облик на скъпото обзавеждане.

Професионалните фирми за почистване се отнасят с изключително внимание към мебелите от дърво, както и към тези от ПДЧ. Служителите на една такава фирма ще използват единствено деликатни методи и средства, дори когато се касае за силно захабен дървен паркет. Бързата обработка на повърхностите от дърво се постига с професионални машини. Използват се специални полиращи и възстановяващи препарати.

Мазета, тавани и гаражи – това са частите на дома, на които обръщаме най-малко внимание. Когато положението стане наистина трагично, се решаваме да повикаме фирма за почистване, защото знаем, че не можем да се справим сами. Това е напълно валидно и за прозорците, както и за преградите от стъкло.

Предимството на професионалната услуга се състои в три ключови фактора – бързина, качество, дълготрайност. Когато мазето, тавана, дограмата и банята ви се почистят от специализиран екип, резултатът ще ви накара да спрете да съжалявате за похарчените пари.