порцеланова чиния

Разликата между керамика и порцелан никак не е малка. Изключително лесно се забелязва една чиния от какво е изработена. От Anmar.bg ни помогнага да разберем, че докато приборите за хранене, изработени от фин порцелан са деликатни и тънки, керамичните чинии са по-тежки и по-обемно изглеждащи. Определено и двата материала си имат своите преимущества и недостатъци. Какви са те, нека да разгледаме по-долу.

Какво е порцелана?

Порцеланът в много страни се крие под името „china“, защото всъщност произхожда от Китай. Заради това пък наименованието „порцелан“ произхожда от думата „porcella“, което означава мидена черупка, загатвайки за нещо гладко, бяло и лъскаво. Накратко и „china“ и „порцелан“ описват един и същи материал – смес от каолин, фелдшпат, глина и малко кварц. Тази смес се пече, изстудява и оформя преди да достигне до нас под формата на порцеланови чинии и купи. Освен това, тя минава и допълнителна обработка, за да получи стъклено покритие отгоре, което да я направи непопиваща.

красива чиния

Какво са керамичните чинии?

В най-широкото си значение терминът „керамика“ описва изработката на чинии, купи и плата от глина. Това се случва отново чрез топлинна обработка, печене и втвърдяване. Още в началото на процеса, сместа се смила и почиства. Така се получават качествени чинии и плата. След това се пекат на много висока температура в пещ. Температурата, която достига пещта е 1,200 градуса C. Най-старата известна керамика, изработена от човек, е приблизително на 29 000-25 000 години. Не е обаче чиния, ами фигурка. Керамиката в миналото са я използвали и за фигурки на божества.

Порцелан и фин порцелан

Ако сте купували порцеланови чинии или комплекти, тогава сте забелязали, че има посуда от фин порцелан, както и такава от обикновен. Разликата е в използването само на една съставка – пепел от кост. Обикновено по-скъпият вид порцелан, финия, съдържа около 25% костна пепел. Това прави парчетата от костен порцелан по-силни и по-бели. Освен това чиниите и платата от фин порцелан са и полупрозрачни именно заради костната пепел. Това е една уникална характеристика на порцелана, която не се среща при други материали. Когато държите чиния от фин порцелан, ако порцеланът е хубав и добре изработен, трябва да можете да си видите пръстите от другата му страна. Така се проверява качествен ли е финия порцелан или не.

Някои хора твърдят, че чай и кафе имат най-добър вкус, когато се пият от чаши от фин порцелан. Това трябва сами да го проверите, дали е вярно. Не на последно място, комплектите от порцелан са толкова ценни, че често се предават, като наследство, така че не ги подценявайте – стойността им е висока.

Керамика или порцелан – какво да изберем?

И керамиката и порцелана се изпичат в пещ, но има разлика в температурата, което създава и разлика в здравината им. Керамиката се изпича при по-висока температура – около 1455 градуса С. Така се получава по-издръжлив материал, спрямо порцелана. Ако обзавеждате заведение и Ви е нужна посуда от чинии, плата и купи може би най-добре би било да заложите на керамиката. Порцеланът е по-мек материал, поради което и формите му са доста по-детайлни. Най-красивите дизайни чинии са изработени от порцелан.

Като разгледаме състава ще видим, че основният материал и за керамиката и за порцелана е глина. При порцелана обаче се използва рафинирана и пречистена глина. Порцеланът е по-деликате материал, но пък от керамичните чинии се отчупват по-лесно парченца. Ако са оцветени в някакви шарки или тъмен цвят, тогава там където се е отчупило парченце е доста забележимо.

Когато се използват чинии и плата от тези два материала, няма как да не се направи и разлика в теглото. Чиниите от порцелан са леки и деликатни, докато тези от керамика са тежки и обемни.

Порцеланът е по-скъп от керамиката, макар и не винаги това да е правило. Има комплекти чинии, които са изработени изключително качествено от керамика и цените им са доста високи, както и такива от евтин порцелан, които не държат висока цена.