баня

Ако сте решили да обзаведете банята с нова душ кабина, то по всяка вероятност вече сте установили, че на пазара се предлага много голямо разнообразие от различни модели. Онлайн и във физическите магазини ще намерите душ кабини, които се различават по форма, размери, материали и не на последно място – цена. От една страна, наличието на много варианти Ви дава широки възможности за избор. От друга – това значително затруднява вземането на решение, особено ако досега не Ви се е налагало да правите подобна покупка. Тук за всеки потребител възниква важният въпрос – как да направи най-подходящия избор, така че паричната инвестиция да си струва. За да Ви улесним, в тази статия сме обобщили няколко полезни съвета, които ще Ви помогнат да откриете подходяща душ кабина за Вашата баня. Ето кои са те:

Колко голяма да бъде душ кабината?

За да определите правилните размери и да изберете подходящ модел, първо трябва да съобразите с какво пространство разполагате в банята си. Ако помещението е просторно, имате възможност да изберете по-голяма душ кабина, което ще Ви осигури и повече комфорт по време на къпане. В случай, че не разполагате с излишно място, може да помислите за поставянето само на стъклена стена или параван, които ще създадат усещането за повече пространство. Както вече споменахме, на пазара ще откриете голямо разнообразие от размери, които стандартно варират между 700 и 1600 мм., така че да откриете тези, които да подхождат на Вашата баня. В случай, че не успеете, винаги има вариант да заложите на модел, направен по поръчка и съобразен изцяло с Вашите индивидуални нужди.

Каква форма да изберете?

Формата също е една от важните характеристики, на която трябва да обърнете внимание. Традиционен избор са правоъгълните и квадратните форми. Правоъгълната душ кабина е сред най-предпочитаните варианти, тъй като предлага широко пространство за къпане и едновременно с това имате възможност да избирате между различни опции за врати. Квадратните пък са по-подходящи за малки бани, тъй като спестяват място. Овала е по-рядко предпочитан вече. При него пространството Ви е по-ограничено, а има риск да съвпада овала на кабината с овала на прага за поддушово пространство или душкоритото, върху които ще я монтирате.

Къде да я разположите?

Разположението на душ кабината е от важно значение за начина, по който ще изглежда банята Ви. Затова Ви съветваме да не пренебрегвате този детайл. Ако правите цялостен ремонт на банята имате по-голяма гъвкавост да изберете подходящото място. В случай, че просто искате да добавите душ кабина или стъклен параван, тогава ще Ви се наложи да се съобразите с настоящото разположение на душа и околните предмети. Един от най-предпочитаните варианти са ъгловите душ кабини, тъй като са практични и не заемат много място. Разбира се, има възможност да ги разположите и централно на стената. Това зависи от възможностите на пространството и от Вашите лични предпочитания.

Поддушово корито

Поддушовото корито е функционален елемент на душ кабината, който обаче не е задължителен. Дали ще поставите такова зависи отново от предпочитанията Ви. Част от потребителите намират в него и допълнителна гаранция, че то ще предпази от протичания. Ако обаче естетически този елемент не ви допада, то има и друга опция – праг за баня. Праговете за поддушовото пространства са стилно решение и могат да се открият в различни размери, цветове и форми, така че идеално да паснат на вашата кабина.

Вратите

На пръв поглед може да Ви се стори, че видът на вратата няма особено значение, но ако ги подцените е възможно накрая да имате неприятности. Ако заложите на неподходящ механизъм на отваряне на вратата, тя може да се удря в стената или в намиращите се наоколо предмети, което ще затрудни използването на душа. Тук възможните варианти са плъзгащи врати и такива, отварящи се навътре и навън. Първите са идеално решение за по-компактни пространства.

Стъклото

В магазините се предлагат разнообразни възможности и за стъклата. Съветваме Ви да избере стъкло, което е достатъчно дебело – между 6-10 мм., за да осигури издръжливост и здравина. Освен това, от гледна точна на поддръжката, практично решение са стъклата с покритие за лесно почистване. По тях се задържат по-малко мръсотия, петна от сапун и варовик, което ще Ви спести време и усилия при почистването.

Това са най-важните характеристики, които трябва да съобразите при покупката на нова душ кабина, за да сте сигурни, че ще направите правилен избор и ще се чувствате удобно и приятно всеки път, когато си взимате топъл душ.