майка татко и новородено бебе

От момента, в който разберат, че ще стават родители, до момента, в който бебето се появи на бял свят, младите майка и баща тръпнат в очакване да зърнат своята рожба за пръв път. Този дълъг период на чакане обаче е свързан и с подготовка на дома и закупуването на най-необходимите вещи за новороденото. Ако Ви предстои да станете родители за пръв път, вероятно не сте сигурни от къде да започнете и какво да купите. За да Ви помогнем, в тази статия сме обобщили най-важните неща, които трябва да направите, за да подготвите дома си за новороденото. Вижте кои са те:  

Не оставяйте всичко за последния момент  

Не са рядко случаите, в които семействата отлагат подготовката до появата на детето. Но обикновено това води до необмислени покупки, излишни нерви и стрес. За да сте спокойни, че сте готови да посрещнете детето у дома, започнете подготовката още докато тече бременността. Така ще разполагате с достатъчно време да направите проучване, преди да изберете креватче или количка, например и да обмислите какво и къде ще разположите.  

Необходим ли е ремонт?  

Още едно от нещата, които трябва да прецените е дали е необходим ремонт или освежаване на дома. Често родителите решават да направят отделна детска стая за новороденото. Това изисква боядисване или поставяне на тапети, купуване на мебели и т.н. Затова най-добре започнете няколко месеца преди бебето да се роди. От една страна, защото това е трудоемък процес, който изисква време. От друга, боята, лепила, почистващи препарати, могат да оставят остър и неприятен аромат в помещението, дни наред. В тази възраст децата са много чувствителни и лесно могат да развият алергии. Ако ремонтирате стаята, задължително остарявайте прозорците отворени за няколко часа на ден, за да се проветрява. Така ще сте сигурни, че бебето ще се чувства комфортно, когато го настаните у дома. 

 Кои са важните вещи, които да подготвите на първо време?  

Сред първите неща, които родителите обикновено купуват – това е легло за бебето. Както знаете в първите няколко месеца, бебетата прекарват по-голямата част от времето в сън. Затова Вашата задача е да се погрижите, малкото Ви ангелче да спи спокойно, като изберете подходящо легло. Решете първо къде ще бъде разположено то, за да прецените какви размери да изберете. Също така се уверете, че материалите, от които е изработено са безопасни за детето. Последно, но не на последно място, това е изборът на матрак. Експертите препоръчват твърди бебешки матраци, които да осигурят стабилна опора.  

След леглото, още една от необходимостите, това е коритото. Както вероятно знаете, всекидневното къпане е задължително. На пазара ще откриете голямо разнообразие от вани, между които да избирате. Един от съветите ни е да вземете вана, която върви със стойка. Така няма да ви се налага да се навеждате, когато къпете детето.  

Масата или шкафът за повиване също ще Ви бъдат много полезни в първите месеци на детето, защото често ще Ви се налага да сменяте памперси и да правите тоалет на бебето. В случай, че нямате достатъчно място, или възможност да инвестирате в такава придобивка, може да вземете подложка за повиване, която също ще свърши работа.  

Бебешкото столче за кола е едно от нещата, което също трябва да купите, преди бебето да се роди. То е изключително необходимо, тъй като ще осигури безопасността на Вашето дете, когато Ви изпишат от болницата и го приберете вкъщи. Разбира се и всеки следващ път, в който излизате навън и използвате колата. Така че в никакъв случай не пренебрегвайте необходимостта от тази покупка.  

Накрая, но не на последно място, запасете се с памперси, няколко комплекта спално бельо за легълцето и  достатъчно детски дрешки. След като сте подготвили всичко необходимо, вече сте готови да посрещнете вашето малко съкровище у дома.