готова ушита престилка

Независимо дали сте градинар, готвач или художник, една престилка никога не е излишна. Престилките се правят от малки парчета плат и можете лесно да използвате останали излишни парцалчета. Хайде да се гмурнем в детайлите как да си направим красива готварска престилка, която да ни служи за всичко и по всяко време.

Стъпките за шиене на престилка вкъщи са:

Направете чертеж, кройка на престилката

Престилките имат сравнително прост дизайн и кройката им е лесна. Въпреки това има няколко различни начини по които да подходите. Ако вече си имате любима престилка, можете да я използвате и да прекопирате формата върху плата. Ако обаче нямате нищо подходящо под ръка, не е страшно, ще я ушиете и така. Ние, използвахме стандартните размери, за да ушием нашата и ето точно как го направихме.

кройка и размери на престилката

Първо, сгънете плата по дължина и после отбележете, както е посочено на снимката. Планираме да сложим сантиметър и половина подгъв. Начертайте 15 см линия перпендикулярно и подгънете там плата. Отбележете, хоризонтална дължина 25 см, започваща от там, където е свършила 15 см линия. От края на хоризонталната линия пък вдигнете 35 см нова линия. Можете да използвате шивашки линеал за да очертаете страничната извивка на вашата престилка. Можете и да не правите извивка, а да я изрежете под ъгъл. При престилките няма точни правила, така че действайте смело. До тук направихте горната половина. Сега измерете 80 см дължина от най-горната до най-долната точка. Не забравяйте да повторите нови 15 см и нови 35 см за другата извивка. Свържете ги двете.

Как да обработим краищата на извивките

Можете да използвате различни похвати. Най-разпространения е да подгънете ръбовете навътре. След това изгладете, подгънете пак и зашиите. Ние избрахме да добавим малко цвят, като добавихме червена лента. Слагате я по извивката и я подгъвате към външната страна, след това зашивате.

Добавете джоб

Безспорно престилките с големи джобове са полезни. Ако имате къде да си сложите градинските инструменти, кухненския таймер или някоя друга джаджа е в пъти по-лесно, отколкото да я оставите някъде и после да я търсите, когато ви потрябва. Не е задължително да използвате същия плат, можете да направите джобовете от някакви останали парцали и да ги превърнете в шарени акценти. За размери – 30 см на 32 см би трябвало да ви свършат работа. Аз прегънах ръбовете на външната страна, за да може канта да стане акцент. Канта се зашива така че да останат поне 1, 2 см подгъв.

Къде се прикача джоба на престилката?

Най-добре е да има 10 см разстояние от най-долната точка на извивката. Опитайте се да го центрирате, така че да ви е удобно да вадите и поставяте неща в него. Ако по-често боравите с лявата ръка, то тогава го зашийте от лявата страна. Като го зашивате, направете двойни шевове, за да го подсигурите. Шевовете са от двете страни и в дъното, ако искате двоен джоб, направете и шев по средата. Не зашивайте джоба в горната част!

Обшийте ръбовете на цялата престилка

Това може да стане като прегънете отново два пъти и зашиете или като добавите някоя шарена лента.

ръбове и кантове на престилка

Как да ушием добра презрамка през врата?

Самата престилка няма да тежи достатъчно, за да ви ожули врата, но ако сложите нещо по-тежко в джоба, то тогава е хубаво презрамката през врата да е достатъчно мека. Изрежете 40 см ластик, но да е по-широк. След това, от същия плат на престилката, изрежете поне 50 см дълго парче плат, което да е тройно по-широко от ластика. То ще ви послужи да обвиете ластика, за да не се вижда. Зашиите го по дължина и преди да поставите ластика вътре, го обърнете така че шева да остане от вътрешната страна. Като промушвате ластика в обвивката, дръжте края на ластика с края на обвивката.

презрамка за врат на престилка

готова презрамка на престилка

Зашиите презрамката за самата престилка

Най-доброто място за това е на 2 см от ръба на престилката. Зашиите така че да хванете не само обвивката, ами и ластика. Внимавайте да не увиите ластика, защото после ще трябва да го разшиете.

защита презрамка за престилка

Направете си връзки за престилката

Използвайте отново цвета на престилката. Ние харесваме, тези връзки, които се завързват отзад и не са ограничени откъм дължина. Широчината им е по избор, обаче гледайте да е поне 2 см. Дължината на двете връзки, трябва да е поне 100 см, като трябва да ги прикрепите за подгъва на престилката, там където свършват извивките.

връзки за престилка

закачане на връзките за престилка

Със зашиването на връзките, вашата престилка е готова. Вече можете да я облечете и да свършите нещо с нея или пък да я снимате за някоя социална медия.

Надяваме се, че сме ви били полезни!