винтидж стил полилей

Да си избереш осветително тяло в София или където и да е в страната не е лесна работа. А да го съчетаеш правилно с интериора вкъщи става още по-трудна. Всяка година трендовете се променят и това, което считаме за вечно изведнъж се превръща в преходно. Точно това е и причината много магазини за осветителни тела в София да са наблъскани с огромно количество най-разнообразни лампи, аплици, полилеи и лампиони. Нека да разгледаме какви са цветовете за 2018 година, да минем през интериорния дизайн и да стигнем до най-подходящото интериорно осветление.

Цветовете на 2017 спрямо Пантон са много розовеещи.

Първоначалната палитра е от цели 12 цвята от които 6 са розови и лилави нюанси. Тенденцията от 2016г, когато избраха два цвята един бледо розов и един нежно син, явно може да се доразвие още. В интериорния дизайн това се отбеляза с много бледо розови килимчета, пухкави завивки и лампиони в този цвят. Високите лампиони в правилна геометрична форма или със закръглен, овален абажур са прекрасно допълнение към всяка дневна или кътче за четене.  Ако са и в бежов или бледо розов цвят ги прави част от модната, цветова тенденция.

Друг много модерен тренд е така нареченият Винтидж.

Това са лампи, лампиони и изобщо всякакви осветителни тела, които изглеждат старовремски, без да са такива. Винтидж полилеите и плафониерите са уникално допълнение, ако обзавеждате стая с дизайн предимно от дърво. Без значение дали е тъмно дърво или светло, винтидж стилът ще пасна безкомпромисно. Друга добра идея за този тип полилеи е да го поставите в трапезарията. Ако този полилеи е изработен от груб метал, като примерно тръбна структура някаква, то би стоял зашеметяващо над дълга кухненска маса. Въжените модели също са силно предпочитани. Има обаче много имитации сред осветителните тела в София, заради това трябва много да внимавате при избора на въжен полилеи, съветват от Ultralight.bg. Макар и да изглеждат еднакво по снимки, качеството на осветителното тяло е абсолютно различно.

Настолните лампи през следващата година ще се запазят в бежово, бледо розово и естествено класическото черно и тъмно сиво. Цветовете на текстилните шапки са тези, но основите им ще варират от метални, през дървени, че чак до хром. Тотален хит сред интериорното осветление са декоративните основи, както и перлените шапки. Както сами сте забелязали, малко перлен блясък никога не е излишен.

Предвид винтидж стила, както и минималистичния от последните няколко години, полилеите са точно в тези категории. Ако се разходите из магазините за осветителни тела в София, ще видите как преобладават тънките метални основи в бял, златен или черен цвят. Макар и бледото розово да заплашва да залее всички сфери на дизайна, тук още не е пуснало корени. И с причина. Много трудно би се вързал дори и бледо розов полилей с каквато и да е мебелировка. Това е точно един от онези случай, когато дори и да се превърне в тенденция, би отшумяло за много кратък период от време поради нефункционалността си.

Като споменахме функционалност няма как да не отбележим LED осветлението, което малко по малко започва да преобладава на пазара. То е енергоспестяващо и може би най-функционално от всички осветителни тела. Може и първоначалната инвестиция да е висока, но тя се възвръща неколкократно поради факта, че тези осветителни тела не изгарят лесно. Тоест когато ги монтирате, те имат много по-дълъг живот от обикновената крушка на пример.

Металните спотове или така наречени чашки са другата тенденция, която ще се запази през 2018г. Нашият съвет е обаче да ограничите използването им до коридорите и преходните помещения.