златна монета за Успение Богородично

„Голяма Богородица“ или както е известен този празник „Успение Богородично“, се чества от всички християни в България на 15 август.

Преди този празник Православната църква повелява да се проведат две седмици пости. Предвид това, че този празник е в името на Дева Мария, а тя е свързвана с женското начало, грижата за децата и проявата на милосърдие, на този ден не се подхваща никаква женска работа. Не само това, ами жените изобщо не трябва да вършат, каквато и да е работа. Милосърдието е в основата на майчинският инстинкт, заради това и на този ден в центъра застава даряването. По това време са се набрали първите плодове и заради това,  се даряват царевица, диня, грозде и хляб. Задължително всички тези неща преди да се раздадат се освещават в църквата. Много често, когато жените се молят на Дева Мария да ги дари с дете, те даряват и други неща на църквата и на бедните, като ризи, пари, кърпи и престилки.

Освен обаче това даряване, днес ние подаряваме скъпи подаръци на скъпите ни близки и познати, които честват имен ден на 15 август. Това са всички хора, носещи имената Мария, Миро, Мариян и Преслав. За всички тях от GoldCenter.BG са подбрали прекрасен подарък, който да им остане скъп спомен, че са ценени и обичани, а именно сребърен медальон “Света Богородица, Умиление”. Медальонът е изработен от сребро и има обков, който може да се премахне и да остане само медалът, който да заблести в някоя стъклена витрина. Сребърният медальон “Света Богородица, Умиление” изобразява Богородица с Младенеца, както и Благовещение.

Освен подаряването на подаръци и раздаването на дарове, „Успение Богородично“ се свързва и с много легенди и чудеса, които Дева Мария е направила.

Много често, изцеленията на болните се свързват с Богородица и с нейните икони. Толкова много хора са вярвали в силите на Христовата майка, че много от населените места в България са придобили имената си, в нейна чест. Примерно в гр. Банско се вярва, че когато османска войска тръгнала да напада града, се е появила именно Богородица и го спасила. Естествено, жителите поискали да запазят чудото живо и нарекли църквата в града на нейното име –  „Успение Богородично“.

 

 

Друг град, чиято история е преплетена с тази на Дева Мария е Асеновград.

Поверието гласи, че когато е бягала на ръце с Исус, спряла точно на мястото на днешния град и помолила Господ за вода за да окъпе детето. Естествено, Господ откликнал на молитвите й и пратил вода. Когато минала нощта и трябвало да продължат да бягат, тя го събудила с думите: “Стани, стани, майко, пак да бягаме”. От там и старото име на града – Станимака.

Друга интересна легенда е тази, за Богородичната стъпка – това е забележителност съвсем близо до Стара Загора. Легендата разказва, че римляни измъчвали християнин. Богородица се смилила и слязла да спаси човека. Там където е стъпала на скалата, се е отпечатала стъпката й, в която има непресъхваща вода. Във водата се знае, че е изкъпала Младенеца.

Освен че „Успение Богородично“ е семеен празник, той много често се отбелязва и със събори по градовете и селата. Голяма част от жените, носят името Мария или негови производни и това е празник за всички. Ако и вие познавате Мария и искате да я зарадвате със скъп подарък за именния й ден, но не знаете какъв, от GoldCenter.BG ви улесняват със сребърен медальон “Света Богородица, Умиление”. По божествен начин и този медальон ще закриля именникът и ще му припомня че е ценен и обичан.