жена спи на удобен топ матрак

Малко хора правят разлика между матрак и топ матрак, двете обаче са различни неща. Те всъщност са два продукта, които имат различни функции. Топ матраците се използват, за да омекотят матрака. Когато купувате топ матрак, трябва винаги да се насочвате точно към вариантите, които предлагат най-високото ниво на комфорт. Ако се доверим на E-sleep.bg обикновено топ матраците са по-евтини от самите матраци, но все пак са със сравнително високи цени. Комфортът винаги е с висока цена, така че това не би трябвало да изненада никого. Защо обаче да си купим топ матрак, след като и самите матраците ги изработват изключително удобни? По-долу ще разгледаме ползите от един добър топ матрак.

Как да избера топ матрак?

Колкото и накрая нещата да се свеждат до личните предпочитания, все пак има няколко фактора, които трябва да се имат предвид.

От какво може да е изработен топ матрака?

Има много широк избор от различни видове топ матраци – те могат да са от памук, латекс или дори от висококачествена вълна.

Топ матраците изработени от памук имат добра технология на завъртане на въздуха. Могат да се перат машинно, но се износват сравнително бързо. Памукът е чудесно решение за хора, страдащи от алергии. От него се правят хипоалергенните модели.

Ако топ матракът е изработен от вълна, тогава той има много добри температурни свойства. Въпреки че обикновено свързваме вълната със зимата и студеното време, този естествен текстил е чудесен и като свеж материал за лятото, защото абсорбира латентната топлина на тялото. В допълнение, вълнените топ матраци са устойчиви на акари и плесен. Издръжливостта им е безспорна – могат да се предават от поколение на поколение. Какъв им е недостатъкът? Цената не е никак ниска, независимо за какъв вид става дума – дали обикновена или мерино вълна.

Топ матраците могат да се изработват и от латекс, който е много подобен на вълната. Латексът, като материал също пречи на праха и акарите да се разпространяват. Освен това е и изключително издръжлив – може да живее 20 години и дори повече. Какво му е лошото на един топ матрак от латекс? Той е естествен материал, който може да изглежда остарял, обезцветен и с леки разкъсвания. Това обаче е просто естетически проблем, който става невидим, след като горната част е покрита с чаршаф. По никакъв начин, това не се отразява на комфорта. Цената му също е доста висока, като може да достигне тази на вълнения топ матрак. Всичко зависи обаче от дебелината и слоевете му, така че ако е по-тънък цената може да е поносима.

Напоследък все повече се използва и мемори пяна за направата на топ матраци. Причината е във формата, която заема мемори пяната, а именно формата на тялото, на този, който е легнал на топ матрака. Това никой друг материал не го прави, което я прави една от най-желаните алтернативи. Самите топ матраци са изключително леки, но са и плътни. Комфортът, който този материал предлага е несравним. Лошото е че задържа топлина и за летните жеги не е много уместен вариант. Сега навлизат и модели, които не задържат топлина или са двулицеви, така че ако изберете мемори пяна трябва да го имате предвид.

Топ матраците от перушина никак не са нова алтернатива. Те са изключително меки на усещане и леки на тегло. Съставени са изцяло от мек пух и регулират естествено топлината. Топ матраците от пух държат топло зимата и хладно лятото. Проблемът с този вид топ матраци е че за да бъдат събрани перата, се нараняват животните.

приговено за сън легло

Какви са предимствата при използването на един топ матрак?

Може да се вдъхне живот на стар матрак, покривайки го с нов топ матрак. С течение на времето, матракът може да изгуби част от комфорта си. Възможно е даже, човекът, който спи на него съвсем да не си спомня колко удобен е бил този матрак преди време, защото всяка вечер той малко по малко си е губел формата. Възможно е матракът да стане неравномерен на места.

Възможно е дори да сте изложени на риск от развитие на болки в гърба с течение на времето, особено ако страдате от хронични болки в гърба. Ако нещо такова ви се е случило, може да обмислите смяната на целия матрак, вместо да вземете само топ матрак.

Топ матракът все пак ще Ви осигури мекотата от която имате нужда. Може да се сблъскате със сценария, при който сте закупили нов матрак, но осъзнавате, че не ви е удобен поради различно ниво на твърдост от това, което сте очаквали, или защото сте променили теглото си или просто искате да опитате нещо различно. В такава ситуация топ матракът ще Ви осигури точно необходимото ниво на твърдост и комфорт. Например, топ матраците с мемори пяна и латекс ще Ви дадат много по-добра опора, докато тези с перушина ще ви осигурят мекота.

Топ матраците се използват и когато с половинката Ви спите на едно и също легло и искате различна мекота. Топ матрак може да се сложи само от едната страна, като това ще намали и вибрациите, които се получават, когато единият от Вас се върти.

Като цяло топ матраците са ефективни, когато се търси по-високо ниво на комфорт. Можете да си осигурите добър сън без да сменяте целия матрак, купувайки си само топ матрак от предпочитания материал и с предпочитаната дебелина.