роза върху лъжичка и маргаритки

Розовото етерично масло е често използвано в ароматерапията и козметиката, особено в България. Изработено от растението Rosa damascena, то съдържа ароматните съединения на красивото цвете. Тъй като се смята, че тези съединения притежават лечебни свойства, етеричното масло от роза се използва за редица здравословни цели. Ето ви няколко причини още сега да потърсите най-изгодната за българското розово масло цена. 

Според практикуващите ароматерапия, вдишването на молекули от етерично масло или абсорбирането на етерични масла през кожата предава съобщения до лимбичната система – мозъчен регион, отговорен за контролирането на емоциите и влиянието на нервната система. Смята се, че тези съобщения влияят на биологични фактори като сърдечна честота, нива на стрес, кръвно налягане, дишане и имунна функция. 

Употреби 

Когато се прилагат директно върху кожата, продуктите за грижа за кожата, съдържащи етерично масло от роза, хидратират сухата кожа, изчистват акнето, намаляват признаците на стареене, минимизират появата на белези и помагат при състояния като екзема и розацея. 

Розовото масло обикновено се рекламира като ароматерапевтично средство при следните здравословни проблеми: 

  • Депресия; 
  • Главоболие; 
  • Симптоми на менопаузата; 
  • Менструални спазми; 
  • Мигрена. 

Освен това се твърди, че етеричното масло от роза повишава либидото, намалява стреса, стимулира циркулацията, изостря паметта и повишава настроението. 

Ползи за здравето 

Научната подкрепа за ползите от етеричното масло от роза е силна и недвусмислена. Ето няколко основни изводи от научни изследвания: 

Стрес 

Розовото етерично масло може да помогне за облекчаване на стреса, според проучване от 2009 г., публикувано в Natural Product Communications. За целите на проучването 40 здрави доброволци са абсорбирали или розово етерично масло, или плацебо през кожата си. Резултатите разкрили, че тези, които получават етерично масло от роза, изпитват по-голямо увеличение на чувството за спокойствие и релаксация, както и по-голямо понижение на дихателната честота и кръвното налягане, в сравнение с тези, които са получавали само плацебо. 

Сън 

Друго проучване през 2014 г. показва, че етеричното масло от роза може да подобри качеството на съня при хора, хоспитализирани в отделения за коронарна грижа. В изпитване, включващо 60 души, тези, които са получавали рутинни грижи плюс ароматерапия с розово масло за три последователни нощи, имали по-добро качество на съня в сравнение с тези, които получавали единствено рутинни грижи. 

Тревожност 

Няколко предварителни проучвания предполагат, че етеричното масло от роза може да помогне за облекчаване на тревожността. Например труд, публикуван в Nephro-Urology Monthly през 2016 г., изследва използването на ароматерапия с розова вода за тревожност при пациенти на хемодиализа. То установява, че розовата вода забележимо намалява нивата на тревожност. 

Симптоми на менопаузата 

Розовото етерично масло може да бъде от полза за жени, минаващи през менопауза, сочи изследване от 2008 г. За него учените назначили на 25 жени в менопауза на седмични масажи с няколко етерични масла, включително етерично масло от лавандула и жасмин, в допълнение към етеричните масла от роза. 

След осем седмици, доброволците от изследването, които са получили масажи, съобщават за значително по-голямо подобрение в симптомите на менопаузата (като горещи вълни) в сравнение с 27 участници в проучването, които не са били масажирани.  

Ползи от розовото масло има и при менструални болки. 

Съвети за използването му 

Когато се комбинира с носещо масло (като жожоба, сладък бадем или авокадо), етеричното масло от роза може да се прилага директно върху кожата или да се добавя към бани в много малки количества. 

То също може да се вдишва след като напръскате капка или две от маслото върху кърпа или тъкан или чрез използване на ароматерапевтичен дифузор или изпарител.