мъж спира падащи домино блокчета

Глобалното спиране на работна дейност и карантината, които са следствие от пандемията на коронавирус Covid-19, поставят световната икономика в доста затруднено положение. Това, което започна като криза в Китай, сега обхвана целия свят. Страховете от вируса са съчетани с тревожност за загуба на работа и множество бизнес провали.

Въпреки безпрецедентната намеса на Федералния резерв, който намали краткосрочните лихвени проценти до нула и въведе мерки за спешно кредитиране, американският фондов пазар отново падна рязко.

Ясно е, че инвеститорите са уплашени от разрастващата се болест и въздействието на мерките за обществено здраве, които се предприемат за справяне със заразата. Но какво се случва на пазарите и икономиката?

Първоначално въздействие на коронавируса върху фондовите пазари

През втората седмица на март се забелязва голям еднодневен спад, какъвто не е имало от 1987 г. На пазарите, като цяло има значителни промени и продължителна нестабилност.

Централната банка на САЩ намали лихвените проценти в отговор на нарастващите опасения. Това на теория, трябва да направи заемите по-евтини и да насърчи разходите за стимулиране на икономиката.

Прогнози

Очакванията на експертите са, че растежът може да бъде в застой. Ако икономиката расте, това обикновено означава повече богатство и повече работни места. Измерването става чрез проследяване процентното изменение на брутния вътрешен продукт или стойността на произведените стоки и услуги, в рамките на три месеца или година. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, заради коронавирус Covid-19, тази година световната икономика може да нараства с толкова бавен темп, какъвто не е имало за последните десет години. Прогнозира се ръст от едва 2,4 % през 2020 г. И евентуален спад от 2,9 %, през ноември. По-дълготрайна и по-интензивна епидемия може да намали наполовина растежа през тази година до 1,5 %, тъй като фабриките спират дейността си, а работниците остават у дома, за да се опитат да овладеят вируса.

Кои сектори са засегнати от коронавируса?

Пандемията се отразява на транспортната индустрия. Транспортната индустрия е силно засегната, тъй като авиокомпаниите отменят полети, а хората все повече се отказват от пътувания, било то служебни или на почивка. Данните показват, че за периода от началото на разпространението на вируса до 8 март, резервациите за международни полети в САЩ, изостават с 37 %, от тези за същия период на 2019 г. Въведените ограничения за пътуване между летищата в САЩ и Европа, намаляват общия трафик още повече.

Обединеното кралство също отчете значителен спад на китайски туристи. Докато през 2019 г. посещенията от Китай до Великобритания са били 415 000, то сега те са доста по-малко.

Тъй като по-мащабните събития се отменят и броят на неосъществените полети драстично се увеличава, има опасения, че индустрията, може да понесе доста тежък удар. Освен това, много от страните са въвели ограничения на пътуванията, за да се избегне разпространението на коронавирус Covid-19.

Фабриките в Китай забавиха своята работа. Китай освен, че представлява една трета от производството в световен мащаб, е и най-големият износител на стоки в света. Но в така наречената „Световната работилница“, активността сериозно е намаляла, тъй като фабриките преустановяват работата си, в опита си да спрат разпространението на Covid-19. Сателитите за наблюдение на НАСА са установили значителен спад на азотния диоксид над страната. Доказателствата сочат, че това се дължи на икономическото забавяне, причинено от огнището на коронавируса.

Хората пазаруват по-малко. Страхът от заразата с коронавирус, кара повечето от хората да избягват дейности, които биха могли да ги изложат на риск, като например излизане по ресторанти, пазаруване в магазини и т. н.

Спад в цените на петрола. Глобалните цени на петрола намаляват от декември, на фона на избухването на коронавируса и ценовата война на големите производители. Наблюдава се рязко падане през изминалите месеци, тъй като болестта има голямо влияние върху търсенето. Това доведе и до официални ограничения за пътуване в Китай, и други части на света, забавяне на световната икономическа активност и намаляване на пътуванията в световен мащаб.

Автокъщите също отчитат значителен спад в търсенето. Продажбите на автомобили в Китай паднаха с 92% през първата половина на февруари. Много от производителите на коли, сега продават онлайн, тъй като клиентите стоят далече от шоурумите.

Очаква се още пратките на смартфони да понесат голям удар през първата половина на 2020 г.

хора използват дезинфектант - ръст в производството на дезинфектанти

В кои сектори кризата с коронавирус даде положителни резултати?

Трудно може да се намерят положителни резултати, когато много от работните места са засегнати или както в случая с огнището на коронавирус, животът се губи. Все пак има някаква „светлина в тунела“. Отбелязва се голям тласък на продажбите на почистващите и антибактериалните продукти, тъй като се счита, че дезинфектантът осигурява известна защита срещу разпространението на болестта.

Златото винаги се е смятало за „сигурно убежище“. В това време на несигурност, неговата цена също се увеличи.

Сега вирусът е невъзможно да се игнорира, а икономическите последици от него могат да бъдат наистина много сериозни.