Видеорегистраторите, познати още като DVR могат да бъдат разделени на 2 основни групи:

Професионални DVR и бюджетни видеорегистратори, т.е. (евтини DVR)

DVR-та на икономична класа:

DVR-тата в икономичен клас рядко имат поддръжка на ETHERNET. В повечето случаи нямат сменяеми твърди дискове и ако е така, това не позволява прехвърлянето на записи на носител на информацията, било то компютър, флаш памет и други. Един от добрите икономични видеорегистратори  е AVerMedia EB-1104 NET DVR.

Лидерът сред видеорегистраторите в икономичната класа по отношение на цената и функционалните характеристики в момента е видеорекордерът BestDVR-401Light.

Видеорекордерът BestDVR-401Light съчетава такива уникални характеристики като запис с разделителна способност 720 * 576 със скорост 12k / s на канал, наличие на BNC и VGA видео изходи, USB 2.0 порт за архивиране, без вентилаторна технология за охлаждане на диска, което го прави и най-тихият рекордер в своя клас, както и контрол само от IR дистанционното управление, което улеснява ограничаването на неоторизиран достъп до устройството.

BestDVR 401Light NET също е същият като BestDVR-401Light, само с мрежови функции.

Нов AVerMedia EB-1504MPEG4 – 4-канален DVR икономичен клас, с компресия MPEG-4,

преглед на записи от HDD на компютър!

Скоростта на запис и разделителната способност на видеорекордерите от икономична класа са много ниски (обикновено 100 кадъра в секунда с резолюция 320×136, 25 кадъра в секунда с разделителна способност 640×272 или 50 fps в разделителна способност 720×576), което е практически същото като качеството на остарели специални дългосрочни видеорекордери.

За 4-канални DVR-та това качество е приемливо, но за 16-канални и 8-канални DVR такива характеристики са неприемливи. В повечето случаи такива DVR нямат български интерфейс. (Пример за такива DVR-та YOKO, AV TECH, Infinity, Panda)

Професионални видеорегистратори:

В професионалните видеорекордери е осигурена Ethernet мрежа (TCP / IP), има функции за гледане, търсене и управление на DVR през локална мрежа. Управление на камери за заден ход, следене на скоростта до 480/400 (NTSC / PAL) кадър / сек, скорост на запис до 480/400 (NTSC / PAL) кадър / и, в някои модели има синхронно записване на аудио сигнал на всички канали, до 16 канала. Повечето DVR имат сменяеми твърди дискове и интерфейс на български език.

Професионални 4-канални DVR устройства

BestDVR- 400A е лидер в продажбите сред 4-канални DVR устройства със запис на 4 видео канала и 4 синхронни аудио канала.

Най-достъпният сред 8-каналните DVR устройства с подобни характеристики е PDR-J1008V

Удобната система за търсене ще ви позволи бързо да намерите необходимото изображение, без да спирате записа.

Съществуват стотици модели устройства за запис на случващото се, докато пътувате. Всичко зависи от интересът, от финансовите възможности и от това, какво целите с подобна покупка.