С бравите у дома ще се справи почти всеки сръчен човек, стига да не са твърде сложни, но с автомобилното заключване и стартерна система е невъзможно да се справи непосветен в тайните на занаята. Именно за да не може всеки да отключи и стартира двигателя на колата ви, заключващата и запалваща системи на автомобилите стават все по-сложни. В повечето проблемни ситуации ще ви е нужна помощта на квалифициран автоключар.

Защо е неизбежна намесата на професионалист при изгубен или откраднат ключ?

Електронното заключване присъства във всички съвременни автомобили. Тя се базира на комуникация между ключовете и устройство, управляващо заключването и стартера, наричани в професионалните среди транспондер и имобилайзер. Ако нямате оригинален ключ, който системата на колата ви да разпознава, ще  ви е невъзможно да отворите вратите и да запалите двигателя.

Когато ключовете се усмихват ехидно от автомобилното табло, а вие стоите отвън под дъжда, има два варианта на действие – да счупите някой от прозорците, за да отворите отвътре или да повикате автоключар на място, който да ви отключи, без да нанесе никакви поражения на превозното средство. В единия случай цената е по-висока. Сами преценете кой е той.

Автоключарите са оборудвани с всички технически средства за адекватна реакция в подобни ситуации. Ключарят ще дойде на адреса, който сте му дали по телефона и ще ви окаже навременна помощ. Ще отвори заключената врата, а когато ключовете от автомобила липсват, ще ви предостави нови, обучени да кореспондират с електронната му система.

Какви други услуги можете да използвате?

Освен заключването на врати и багажник, шофьорите се сблъскват и с друг често срещан проблем – автомобилът не може да запали. Проблемът не винаги е от компетенцията на авто-механиците. Ако на таблото се появи светлинен индикатор с форма на ключ, вероятно се касае за дефектирал имобилайзер, който опитният автоключар ще изключи и ремонтира.

Фирмите, предлагащи автоключарски услуги изработват дубликати на автоключове с чип. Такава услуга ще ви е необходима, в случай че сте изгубили оригиналните или същите са били откраднати. Трябва да бъде ясно, че това не може да се направи във всяко ключарско ателие, а само в специализираните центрове за автоключарска дейност.

Прекодирането на ключалки и ключове е специфична операция, за чието изпълнение са нужни познания, опит и специализирани инструменти, включително софтуерни за програмиране на заключването. След изработката на ключовите дубликати, ще бъде необходимо да се изтрият старите ключове от паметта на автомобила и да се обучи имобилайзерът да разпознава и работи с новите.

Имайте предвид, че идеално копираният по шаблон ключ ще влиза без проблем в ключалката, но няма да бъде способен да комуникира с електронната система за отключване и запалване, ако не бъде разпознат от нея. В противен случай всички опити да се освободи блокировката ще бъдат неуспешни.

Препоръчваме да потърсите услугите на добър автоключар ако сте закупили автомобил на старо. Той ще ви помогне да промените изцяло заключването, така че предишният собственик да не може да злоупотреби с превозното ви средство с предварително направени дубликати.

Автоключарите извършват множество специализирани услуги, в това число: ремонт на повредени ключалки, екстракция на заседнали в ключалките парчета от ключове, диагностика на заключващата система и изтриване на вероятни грешки, изключване и преобучение на имобилайзер, извличане на секюрити код/PIN код и още много други. Възползвайте се от техните услуги.