зелена морава добре поддържана

Неслучайно, тревата и човешката коса често са оприличавани. И двете растат и двете имат нужда от грижи и пострижки. Вярно е, че няма шампоани за морава, но затова пък има различни видове торове и препарати, с които се обработва почвата. Предвид това, че идва лятото и всички обичат красивите полянки, решихме да направим един подробен наръчник с помощта на Prismabg.com, как моравата ни да изглежда луксозно. За тази цел, естествено няма да е нужен истински фризьор и коафьор, ами хубава косачка и малко ентусиазъм.

Косенето е важно

За да получиш, трябва да дадеш – за да порасне моравата, трябва да я косиш редовно. Докато има процес на растеж, тревата е свежа, обаче ако той спре, цветът ѝ веднага се променя на жълтеникъв. Тревните стръкове, които не са добре гледани, изсъхват и не са никак приятна гледка за окото. Изводът от това е следният: „Тревата не трябва да спира да расте“. Естествено, подобен непрекъснат процес е възможен, само ако непрекъснато се намаля дължината ѝ с робот косачка или с моторна такава. Сега минаваме директно на най-интересния въпрос: „Колко дълги трябва да са стръкчетата, че да не нарушим процеса на растеж?“. Между 6 и 8 см дължина е перфектната за косене.

косачка на морава

Имайте предвид, че пролетта процесът е забързан и тревата расте по-бързо и е нужно интервалите за косене да се намалят. Пролетните месеци, когато се подготвя моравата за горещия сезон трябва да минавате с косачката веднъж седмично. Лятото – този период се удължава до веднъж на 2 седмици. Като цяло, винаги можете да наблюдавате стръкчетата и когато ви се сторят леко пожълтели да обиколите с косачката. Ако пък не искате вие да се занимавате с тази дейност, има чудесни модели роботизирани косачки, които биха го свършили вместо вас.

Поливането също е важно

Пиенето на вода, както при хората и животните, така и при моравата, не може да бъде непрестанно. Тя трябва да има време да диша, а не през цялото време почвата да е подгизнала. Поради тази причина, успешното поливане е толкова деликатно занимание. То трябва да се прави през различни интервали от време спрямо различните сезони и да се проверява редовно, дали количеството вода е точното. Обратно на косенето с електрически косачки, поливането през пролетта не трябва да зачестява, а да се намали, защото тогава времето е по-влажно и пада по-голямо количество дъжд. През лятото пък напояването на моравата може да се прави два пъти седмично, като е много важно, това да не се случва през най-горещите часове от деня, а рано сутрин или късно вечер. Ако вашата морава, започне да изглежда жълта и забележите, че тревните стръкчета клюмват – това означава, че влажността не е достатъчна.

Друг много важен момент, който всички недостатъчно опитни градинари пропускат, е грешката поливането да е прекалено често и повърхностно.

Запомнете: Важно е да се намокри почвената покривка в дълбочина! Винаги можете да разровите малко пръст и да проверите колко дълбоко е навлязла водата.

Логиката се крие във факта, че когато корените на тревичките получават прекалено често вода, те се завъртат по посока към нея, вместо да я търсят надолу и да я вземат от почвата. Така тревните стръкове стават неустойчиви на вятър, стъпки и други неблагоприятни механични въздействия, защото нямат дълбоки корени да ги задържат.

пръскачки поливат моравата

Как да си направите моравата луксозна?

Сложете пътечки от камъчета през местата, където ще се минава по-често или където стръкчетата не са се захванали добре. Така ще скриете неуспешните опити. Имайте предвид, че камъчетата могат да затруднят косачките и да наранят ножчетата им. Така че ги поставяйте внимателно на места, където няма да пречат много за поддържането на останалата морава.

Минавайте редовно с гребло, за да събирате увехналите стръкчета и паднали листа. Нужно е и да изкоренявате плевелите, дори и прекрасните глухарчета. Те, както и падналите листа, задушават почвата и крадат от водата и веществата в нея. Хубаво е, веднъж годишно да направите така нареченото аериране на почвата, като направите малки дупки, които да осигурят повече въздух.