недвижим имот

Покупката на жилище е не само много голяма инвестиция, но и нещо, което не можете да промените на следващия сезон, ако случайно не ви допадне покупката.

Затова и една такава сделка трябва да се извършва само след добро премисляне и планиране.

Кои са най-важните решения, които трябва да вземете преди покупката на недвижим имот?

1.     Тип на недвижимия имот

Решението за тип имот е много важно, тъй като след сключването на сделката, както споменахме малко по-горе няма да ви е лесно да смените жилището си, ако внезапно решите, че не ви устройва. Не купувате килограм картофи, а нещо, в което ще вложите немалко финансови средства. Затова просто си дайте време и преценете от колко голямо жилище имате нужда, в кой квартал на града искате да живеете и т. н.

2.     Как ще осъществите финансирането

Ако не разполагате със собствени средства и се налага да потърсите жилищен кредит, направете го, преди да започнете търсенето на недвижим имот. В противен случай рискувате да си изберете жилище, да заплатите капаро… и да го изгубите, ако банката не ви отпусне необходимия кредит за покупката му.

3.     Покупка с посредник или не

Една немалък процент от купувачите смятат, че могат да се справят с покупката на жилище без посредник. Ако и вие сте сред тях, то тогава трябва да:

*Проучите внимателно пазара за недвижими имоти към момента.

Често се случва информацията за пазара на недвижими имоти, която се получава от няколко различни канала (например от приятеля, който наскоро си е купил жилище, от агенцията за недвижими имоти и информацията от медиите) да се различава или да е напълно погрешна.

*Внимавате при огледите на жилищата, тъй като вероятността да бъдете заблудени не е никак малка.

Не са малко случаите, в които при оглед без посредник собствениците успяват да скрият някой от несъвършенствата на жилището, тъй като купувача е сам и е прекалено въодушевен, че е открил перфектното жилище да не забелязва очевадни дефекти.

*Преди да оставите капаро за жилището да проучите как стои въпроса с наследниците, дали жилището има нотариален акт, дали всички дължими данъци са платени и т. н.

Ако се спрете на агенция за недвижими имоти, то тогава трябва просто да изберете брокерска агенция, която е утвърдена и се ползва с доверието и уважението на клиентите си.

Можете спокойно да се консултиране първоначално с няколко брокерски агенции, но е добре да работите само с една за покупката на жилище. Ако не сте напълно сигурни, че това е вашата агенция, можете да подпишете едномесечен договор, който по-късно да удължите (щом се уверите, че сте се доверили на правилните брокери).

Покупката на недвижим имот чрез посредник е по-доброто решение, тъй като ще си спестите не само време, но и нерви. Една агенция за недвижими имоти като Arco Real Estate може да направи вместо вас проучване на имотите според вашите критерии, да открие най-подходящите и да извърши проучване за собствеността на жилището.