pillows sitting on a coach Възглавници,поставени върху дивана

Възглавниците определено са едно от творенията на човечеството, което не е получило заслужено признание. Те са натоварени с важната задача  да създадат опора на врата и гръбнака, така че да спим удобно. Макар да ги използване всяка нощ, много хора изобщо нямат идея как са се появили те и каква е тяхната история. За да поправим тази грешка, в днешната статия сме подготвили няколко интересни факта за възглавниците. Сигурни сме, че някои от тях ще ви изумят и ще ви накарат да им отдадете нужното признание. Ако вече сме събудили любопитството ви, то вижте кои са те :

Факт № 1: Твърди като камък

Днес всички сме свикнали да свързваме възглавницата с мекота и комфорт. Но истината, че предшествениците на модерната възглавница далеч не са били пухкави и удобни. Ако трябва да бъдем обективни – първите възглавници са били твърди като камък. Причината за това е, че те наистина са били изработвани от този материал. Тяхната история започва седем хилядолетия преди нова ера в Древна Месопотамия. Техните функции малко се различават от тези на съвременната възглавница. Тези твърди каменни облегалки, всъщност имали задачата да повдигат главата, за да не влизат насекоми в ушите или ноздрите. Не звучи никак приятно, нали? Добре, че днес има спрейове срещу насекоми!

Факт № 2: Възглавници само за избрани

Постепенно хората откриват начини да овладеят ситуацията с буболечките и разбират, че всъщност възглавниците могат да служат и за по-благородна цел, а именно – да ни помагат да спим по-добре. Разбира се, във онези времена не всеки е можел да си позволи подобен лукс. Дълго време тези меки и удобни изобретения били достъпни само за тесен кръг от хора – аристократи и кралски особи. Те се наслаждавали на възглавници с гъши пух, докато бедните селяни спели върху бали със слама или каквото друго намерят. Едва към края на 18 век възглавниците започват масово да се появяват в домовете на хората. Причината за това е, че развитието на технологиите  и икономически подем по време на Индустриалната революция, направили производството им много по-евтино и те станали по-достъпни.

Факт № 3: Невероятното откритие на NASA

В наши дни, ще откриете огромно разнообразие от материали за възглавници. Един от най-предпочитаните е мемори пяната. Тя придоби изключителна популярност в последните десетилетия. Но знаете ли, че всъщност мемори пяната е изобретение не на някой производител на матраци, а на учените от Американската космическа агенция. Впечатляващо, нали? Вероятно ще се запитате защо им е на NASA да създават подобен материал? Истината е, че през 60-те години, учените търсили начин да направят седалките по-комфортни за астронавтите по време на изстрелване на совалките. След серия опити, се появява мемори пяната, която има качеството да се адаптира към извивките на тялото. Съвсем скоро освен за пилотите, тя става достъпна и за обикновените земляни.

Факт № 4: Възглавниците трябва да се сменят често

Ако спите на една и съща възглавница в последните 10 години, определено е дошло време да я смените. Вярно е, че те нямат етикет с определен срок на годност. Въпреки това производителите предупреждават, че повечето възглавници могат да се използвате най-много 5 години. В противен случай рискувате да си навлечете някои здравословни проблеми – като алергии или пък схващания на врата, причинени от спането на неудобна възглавница.  Защо да си го причинявате, след като днес може да намерите голямо разнообразие на модели. В ISleep.bg ще намерите удобни възглавници с гарантирано италианско качество. Насладете се на мекота и комфорт с предложенията на ISleep.bg.

Това бяха няколко интересни факта, за които едва ли сте подозирали. Вероятно ще се съгласите, че може само да се радваме, че днес те са достъпни за всички  и не са направени от камък!