Алманах на парфюмите

27Сигурно на всеки се е случвало, разминавайки се с непознат по улицата, да вдъхне от парфюма му и споменът за аромата да остане, дори след като човекът вече се е отдалечил. Добрият парфюм определено прави силно впечатление. Пазарът ни предлага хиляди варианти на парфюми и одеколони. Освен да различим качествената марка, пред нас стои задачата да изберем точно този парфюм, който ще пасне най-добре на същността ни. Широкият избор на парфюми от една страна ни дава поле за изява, но от друга може да ни накара да се почувстваме объркани. Кои неща да имаме предвид, преди да се втурнем на лов за Нашия парфюм?

Какво представляват парфюмите?

Парфюмът е смесица от етерични масла. Неговата основна роля е да донесе повече самочувствие на този, който го носи. Разпознават се няколко основни вида:

  1. Натурален (чист) парфюм

Натуралният парфюм представлява комбинация от натурални масла, екстракти от цветя и различни растителни материали, каквото е например чистото българско розово масло.

В парфюма се съдържат от 15 до 30% масло, което се размесва с алкохол. Получената концентрация съдържа висок дял етерични масла, поради което този продукт се предлага на високи цени.

  1. Одеколон

Неговото съдържание на етерични масла е  до 5%, примесени с алкохол и вода. Най-често одеколонът съдържа цитрусово масло и има за главна цел да тонизира и освежава.

  1. Тоалетна вода

Тя съдържа равно количество етерични масла и се смесва само с алкохол.

Как се образуват нотките в един парфюм?

Всеки един от ароматите съдържа по три основни нотки: връхни, средни (букет) и базови.

Връхни нотки – те разкриват какъв е ароматът, непосредствено след неговото нанасяне и задават най-първото ни впечатление за парфюма. Връхните нотки представляват леки и подлежащи на бързо изпаряване молекули. След тяхното изпаряване сетивата започват да долавят средните нотки.

Средни нотки – те също се състоят от леки молекули, но са с доста по-висока издръжливост от връхните.

Базови нотки – долавят се от обонянието едва 20 мин. по-късно след като ароматът е бил впръскан.

Основни категории парфюми

Флорален парфюм

Съществуват общо 7 категории парфюми, като 4 от тях се считат за основни. Категорията на парфюма бива определяна спрямо ароматната есенция, която преобладава в него. Нека заедно разгледаме по-подробно четирите основни категории парфюми:

  1. Флорални – това е първата и най-популярна категория в света на ароматите. Флоралните аромати съдържат цветни есенции, благодарение на които кожата добива нежно и деликатно ухание. Предпочитат се от романтични дами, които се придържат към ясно изразената женствена визия.
  2. Цитрусови (свежи) – както се подразбира от самото наименование на категорията, тези аромати наподобяват мириса на цитрусовите плодове. Това се постига чрез есенции от различни цитрусови плодове като: лимон, портокал, мандарина, грейпфрут и др. Тяхното ухание е леко, но свежо и тръпчиво. Жените, които подбират цитрусови аромати, разчитат на това, че те са подходящи за ежедневието, освежават и не са натрапчиви.

Последните две категории обхващат предпочитанията и на двата пола:

  1. Ориенталски – както става ясно от наименованието им, те са вдъхновени от екзотиката на Ориента. Притежават пикантност и замайващи примеси от различни по вид подправки, сред които често се среща ванилията. Дамите, които избират този аромат, най-често са чувствени, предизвикателни, тайнствени и дръзки.
  2. Дървесни – дървесните аромати се радват на най-широка популярност сред мъжете. В тях се разпознават следните нотки: бор, сандалово дърво, дъбов мъх, кедър и др. Ще влязат в чудесна работа на жени, които желаят да постигнат унисекс визия, но едновременно с това и сексапил.

Полезни съвети

Ако ви е допаднал ароматът на ваш приятел, не се подвеждайте – всеки парфюм стои различно на различните хора. Затова задължително тествайте парфюмите, преди да ги закупите. Препоръчително е да се съобразите и с типа на кожата си. От това дали тя е суха или мазна зависи колко бързо ще се разсее ароматът. На по-суха кожа този процес се случва по-бързо, затова са подходящи по-концентрираните аромати.

Подходящи за дневна употреба са флоралните, сладките и свежите парфюми. За през нощта е по-въздействащо да се заложи на ориенталските, пикантните и по-тежки аромати.

За студено време по-предпочитани са силните аромати, а за топло – по-леките и деликатни.

Впръскването на парфюма е добре да се извършва с мярка – прекаляването с количеството му може да доведе до дискомфорт на околните.

Можете да улесните своя избор, благодарение на продуктите на Venera Cosmetics. Нашият сайт Ви предлага богата галерия на мъжки и дамски парфюми от различни марки: https://fragrances.bg/