част от клавиатурата на лаптоп поставена върху черен плот

Без значение от марката или модела, не отнема много време на лаптопа да започне да изглежда неприятно, с размазан екран и мръсна клавиатура. Същото важи и за онези мръсни, прашни отвори и портове.

Някои лаптопи, особено най-новите напоследък, имат клавиатури, които са особено чувствителни към прах и всякакви боклуци. А колкото по-мръсна е машината, толкова повече проблеми ще имате с нея.

Ето как да се погрижите добре и да я почистите максимално безопасно.

За да почистите вашия лаптоп, ще ви трябват:

  • Меки кърпи без мъх (кърпи от микрофибър работят много добре за целта);
  • Лек препарат за миене на съдове;
  • Кутия сгъстен въздух;
  • Изопропилов алкохол;
  • Консумативи за почистване на лаптопи.

Е, съберете своите почистващи материали. Преди да започнете, изключете лаптопа от копчето и от контакта. Дните на сменяемите батерии са отдавна отминали, така че имайте предвид, че все още имате гигантска битка. Отстранете батерията, ако моделът ви позволява такава маневра.

Капакът на лаптопа

Първа зона, върху която трябва да се фокусирате са капакът и долната част на панела. Смесете няколко капки препарат за съдове и няколко чаши топла вода заедно, натопете кърпата без мъх в сапунената смес, извадете и избършете повърхностите. Изплакнете кърпата с чиста вода и отново избършете. И накрая, за да избегнете водни ивици и петна, избършете трети път със суха кърпа.

Имайте предвид, че използването на тази обикновена, но магическа смес ще ви помогне много. Водата също е ефективна и за почистване на дисплея.

Клавиатурата на лаптопа

Продължавате напред с клавиатурата. Ключът тук е да не позволявате на течността да изтича под клавиатурата ви. Използвайте кутията си със сгъстен въздух, за да премахнете трохите,  които по всяка вероятност лежат в цепнатините между клавишите. Да, отвратително е да се яде върху лаптопа. За жалост обаче, голяма част от нас го правят.

И така, след това намажете кърпата без мъх с изопропилов разтриващ алкохол и нежно разтрийте клавишите на своя безценен лаптоп.

Може да успеете да премахнете някои петна със сапун и вода, но изопропиловият алкохол е по-добър поради две причини. От една страна, той се изпарява почти веднага, което все пак значително намалява риска от попадане на течност във вашия лаптоп. Знаете, че това е много опасно. Второ, той е ефективен за премахване на мазните остатъци, оставени от върха на пръстите ви.

Ако дадете назаем на вашия лаптоп на приятел, който може да е кихал и/ или кашлял върху него, можете да дезинфекцирате клавиатурата си, като използвате дезинфекцираща кърпа, съдържаща до 0,5 процента водороден прекис.

Големи странични отвори

И накрая, ако вашият лаптоп има големи странични отвори, вероятно ще откриете, че те са магнит за прах и замърсявания. (Същото важи и за портовете.) Използвайте кутия сгъстен въздух, за да издухате праха. Това не само ще накара вашия лаптоп да изглежда по-добре, но също така може да подобри производителността му. Имайте предвид, че с почистването ще позволите на вашия лаптоп да контролира по-добре температурата си с чист отвор. Така няма да се нагрява излишно и ще работи още по-добре.

Вентилатор

Ако зад вентилатора също има прах и мръсотия, които не успявате да почистите, отново можете да се обърнете към услугите на добрия стар сгъстен въздух. Тук е добре да се консултирате с ръководството за употреба, за да разберете как правилно да отворите кутията.

Когато разглобявате каквото и да било обаче, бъдете сигурни, че помните кои винтове къде са били при повторното сглобяване. За максимална сигурност, дори можете да направите снимка или две на вашия лаптоп, преди да го отворите.

А ако най-накрая е време да се сбогувате със своя стар лаптоп, прегледайте най-новите предложения от Izot Computers!