дете яде диня

 

Здравословното състояние на детето пряко зависи от качеството и количеството на консумираната от него храна. Проблемът е, че с всяко следващо поколение изкушението да се яде нещо вредно при децата само се увеличава. Ароматната кифла изглежда по-вкусна от морковите, а шоколадът винаги е за предпочитане пред гроздето. Ето защо е толкова важно родителите да подхождат към въпроса за храненето на детето си със специално внимание и да започнат своевременно да координират този процес.

Организираме хранителен режим

Когато детето е още много малко, възрастните се опитват внимателно да спазват часовете за хранене. Също така е полезно за по-големи деца и дори възрастни да спазват режима. Нека храната да бъде частична и 95% да се състои от здравословни храни. Закуска, обяд, вечеря и няколко закуски ще подобрят работата на целия организъм. Важно е да яде храна по едно и също време, а не да се прекалява с яденето през вечерта. В случай, че нямате време да сготвите вкъщи, тогава поръчайте здравословна храна от foodpanda.

Деца и хранителното насилие

Малките деца чувстват тялото си много по-добре от възрастните. Те ясно разделят глада и ситостта, така че е много важно да не прибягваме до тактиката на хранене на нашите баби, принуждавайки ги да изядат всичко, което е в чинията. Здравото дете ясно усеща колко му е необходимо, за да получи достатъчно. Не го насилвайте да яде чрез сила! Ако чинията е наполовина пълна и знаете със сигурност, че в порциона му не е имало сладкиши или други закуски, тогава може би тялото му просто не е изразходвало получените по-рано калории. Това е нормално. Бъдете внимателни към нуждите на детето:

  • адекватно преценявайте порциите
  • не издигайте храната до култ на удоволствие;
  • не стимулирайте апетита с перспективата за сладкиши;
  • не се „обиждайте“ за недохранена порция.

В никакъв случай не крещете на детето и не оказвайте натиск върху него, когато то отказва да яде.

 

Как да накараме детето да обича зеленчуци и плодове?

Някои родители са сигурни, че е нереалистично да принуждават детето си да яде поне нещо здравословно. Но всъщност се оказва, че не става въпрос за вкусовата непоносимост към конкретни продукти. Истинската причина най-често се крие в много по-прости неща:

  • Родителите започват да откриват здравословни ястия твърде късно, когато вкусовите предпочитания на детето вече са се оформили. Здравословното хранене трябва да присъства в диетата от най-ранна възраст!
  • Приготвената храна сама по себе си е безвкусна. Децата са много придирчиви към храната, особено когато става въпрос за зеленчукови ястия. За да може детето да се наслаждава на здравословна храна, има смисъл родителите да започнат да усъвършенстват кулинарните си умения или да научат нови рецепти.
  • Ястията нямат апетитен вид. Ако самите плодове имат привлекателен външен вид и имат приятен сладникав аромат, тогава със зеленчуците всичко е по-сложно. Придайте на приготвените продукти най-приятната консистенция и гответе ястията с въображение. Нито едно дете няма да откаже зеленчукова чиния, ако е построена като камион или многоцветна гъсеница! Заинтересувайте детето визуално!

 

„Сладкия“ въпрос, когато детето порасне

Прекомерната консумация на сладки продукти води до метаболитни нарушения в организма, преждевременно развитие на кариес, заболявания на нервната, храносмилателната и сърдечно-съдовата система.

След като почувства сладкия вкус твърде рано, детето става заложник на ситуацията и на практика зависи от сладкото. Затова не бързайте да предлагате на детето си такива примамливи продукти и отлагайте момента на неговото запознаване със сладки лакомства, доколкото е възможно. В крайни случаи използвайте естествени заместители на вредните сладки (мед, стафиди, пресни плодове, фурми).

 

Хранително поведение и свежи емоции

Важно е децата да получават нови, положителни емоции всеки ден. В противен случай те ще се възползват от липсата им, защото храната е най-достъпният източник на удоволствие. Често се разхождайте, говорете, организирайте разходки с колело, опознавайте нови места, пътувайте! Храната не трябва да е утешение или развлечение.

 

Изключете гледането на телевизия по време на хранене

Не позволявайте на детето да яде храна, докато гледа детски филмчета. То ще се увлече и няма да почувства ситост, преяждане и в крайна сметка ще загуби връзката „глад-ситост“. Това е свързано с хранителни проблеми в бъдеще. Опитайте се да включите детето възможно най-много в процеса на възприемане на храната: оставете го да подуши, хапвайте бавно, насладете се на всяка хапка. Не бързайте!