kosachka za treva robot

Сдобиването с нова морава, както и поддържането на вече съществуваща не е толкова трудна задача, колкото изисква определена рутина на грижа. Все пак обаче, ако току що сте положили новата тревна посявка, то трябва да сте малко по-внимателни. Тези които отдавна се занимават с тревни площи знаят някои хитринки как да имат най-красивата поляна, но за всички останали решихме да направим този наръчник със съвети.

Да започнем от поливането

Не трябва да поливате моравата си, когато е много горещо. Най-добрите условия са когато времето е хладно, леко влажно, без силен вятър. Често времевият диапазон на тези условия е между 10 вечерта и полунощ, както и между 8 и 9 сутринта. Точно тогава, водата при поливане може да се разпределени равномерно и да няма почти никакви загуби от изпарение. Какво споменахме вечер и рано сутрин е най-доброто време, но в никакъв случай не трябва да оставяте автоматизираните пръскачки да работят цяла нощ, защото това би довело до необмислен разход на енергия и вода. Поради тази причина, това е и забранено в някои държави.

Важно условие е преди да започнете да поливате да знаете, точно колко нужда от поливане има вашата морава. За тази цел трябва да съобразите сорта на тревата, нейното моментно състояние, топлината и почвата. Тревите за хладен климат примерно се нуждаят от 2.5–3.8 см поливане всяка седмица, ако времето е топло или горещо. Сухоустойчивите треви, слагани при горещ климат пък могат да издържат седмици без никакво поливане. След като знаете точно колко вода ви трябва за вашата морава, остава да я разпределите на равни части за поливанията. Имайте предвид, че вашата тревна площ може да се нуждае от по-малко количество вода, ако се намира на сянка. Но също така може да се нуждае и от повече, ако се конкурира с корени на някое близко дърво или храст.

Следете за признаци на изсушаване

Не чакайте моравата ви да стане кафява преди да я полеете, следете за признаци на изсушаване преди да е твърде късно. Всяка промяна на цвета може да означава суша – сиво, червеникаво и дори синьо. Друг много интересен похват е да направите стъпка и да забележите дали изчезва след повече от час. Тоест дали стръкчетата трева се вдигат обратно в изправено положение.

  • Никога не поливайте, ако горните 5 см. почва не са сухи.
  • Ако е сухо само на места, по-добре поливайте само тях.
  • Когато тревата е спяща, през горещите дни, оставете я да живне сама и тогава поливайте.
  • Тревата се нуждае от много вода, когато расте, през останалото време може да поливате веднъж на 3, 4 седмици.

Кога да косим моравата?

Точно както подстригването на коса, така и косенето на моравата трябва да се прави внимателно и на често, за да може тревата да е в най-добър вид. Косенето може да стане както на ръка, така и с някой от моделите роботизирани косачки за трева Еgrobot, което би ви улеснило, особено ако държите моравата ви да изглежда безупречно всеки ден.

  • Никога не я намалявайте повече от 5 см. височина, дори ако не ви пречи я оставете между 6 и 9 см.
  • Не премахвайте повече от 1/3 от височината на стеблото, защото ще увредите растенията. Ако сте изпуснали сезона за косене и тревата е пораснала прекалено висока, намалете с 1/3 и след няколко дни повторете. Може да се наложи да го повторите няколко пъти докато не постигнете оптималната височина за здрави стебла.
  • Трябва винаги да косите, когато моравата е суха и времето е хладно. Мокрите връхчета от тревичките се струпват на купчинки, вместо да се разпределят равномерно и да наторят почвата. Освен това хлъзгавата трева може да е опасна за човека, който коси поляната. Роботизираните косачи са добър начин да избегнете рискът от инциденти и да оставите на косачката сама да прецени, благодарение на сензорите си за влага, кога е най-подходящо да започне косенето на моравата.
  • Задължително оставете връхчетата на окосените тревички на моравата ви. Те се разграждат бързо и я наторяват естествено.