икона Христос

Иконите са символ на вярата и надеждата. Хората се уповават и се молят на тях, когато искат да изкажат своята болка, да бъдат закриляни или да искрено да поискат закрила в дадено житейско премеждие. Кои икони са подходящи да закупим за дома си, да подарим на приятел или да поднесем на някого на голям християнски празник?

 • За любов

  След здравето, човек първо си пожелава любов. Ако искате да подарите икона на младо семейство, която да брани и закриля брака им, то ликът на св. Лазар е много подходящ. Тази икона казват, че има силата и да насочва онези, които не са женени към бъдещия им брачен партньор. Икони, на които са нарисувани Вяра, Надежда и Любов, заедно с майка им София, покровителстват онези, които още не са срещнали сродната си душа. Те помагат на необвързаните да намерят точно своята половинка.

 • Икона като подарък за сватба

  Когато двама души решат да се съберат и да градят семейство, първото, от което започват, е собствен дом. Една от най-ценните и подходящи първи придобивки за него е икона на Дева Мария, св. Иван Рилски или св. Мина. Затова гостите и близките до младоженците често предпочитат да направят такъв подарък, чрез който да проявят своята загриженост и закрила над младите. Св. Мина казват, че носи здраве и закриля от лошия събития, които може да сполетят влюбените. Св. Богородица бди над християнското семейство, а св. Иван Рилски се смята за покровител на целия български народ. Ако желаете да направите подарък на кумовете си, то ликът на св. Йоан Кръстител е подходящ.

 • Икони, които закрилят майката по време на бременност и раждане

  Това е специален момент в живота на една жена, който често е съпътстван от доста стрес и притеснения относно здравословното състояние на майката и детето. Ако в дома има жена, която очаква дете, е хубаво да има и окачени икони на светци като св. Варвара, св. Екатерина, св. Анна, св. св. Козма и Дамян Безсребърници и св. Марина. Те закрилят жената и плода, помагат за лесно раждане, а също така и за лесно зачеване.

 • Икона като подарък за кръщене

  Кръщенето е едно от светите тайнства и важен момент в живота на човек, когато той предава религията на своето дете или самият той я приема. Ако сте канен на такова събитие и желаете да подарите икона на детето или родителите му, то ликовете на Исус Христос, Дева Мария и Архангел Михаил са много подходящи. Икона, изобразяваща Богоявление също е тематична (тогава, когато Йоан Кръстител кръщава самия Исус) и не на последно място много оригинално би било да подарите икона на светец, чието име носи детето.

 • Икони за подарък на дете

  Ако имате повод, на койото ще се налага да купувате подарък на дете или пък желаете да подарите нещо на своето собствено, то иконите също са добър вариант. Във всяка детска стая е добре да има поне една такава, която да закриля вашето момче или момиче. Образът на Божията Майка, държаща младенеца е добър вариант, а също така и всички образи на ангели. Например Архангел Михаил защитава стаята и дома от зли сили.

Източник: ikonite.bg