най-добрите вълнени чорапи

Обратно на популярното вярване, вълната е подходяща за всеки сезон, не само за зимата. Даже нещо повече, тя е най-добрия избор, който можете да направите през горещите дни, особено, когато става въпрос за чорапи. Басираме се, че ви изненадахме с това твърдение. Въпреки че изглежда дебела, като материя, тя има различни свойства, които я правят предпочитан материал за меки, летни чорапи. Решихме да проучим, кои са най-добрите вълнени чорапи и да ви ги покажем и на вас.

Сред най-добрите вълнени чорапи за лятото се подреждат тези, направени от мериносова вълна. Доста често срещана, тя има характерното свойство да регулира температурата, което помага краката да останат сухи и добре ухаещи. Освен това, за разлика от другите типове вълна, тази не е нито тежка, нито дразнеща кожата. Това я прави подходяща да се носи целодневно. Вълната е силно дишащ материал и може да абсорбира течност до 30% от теглото си без да се усеща мокра. Точно това нейно свойство я прави подходящ материал за носене лятото.

Когато си избирате вълнени чорапи, добре е да помислите и за стила и за кройката. Може да избирате между голямо разнообразие тънки чорапи, които да паснат на ниско изрязаните ви маратонки, или пък по-дебели чорапи, обхващащи глезена, които да паснат на туристическите ви маратонки. Когато поръчвате вълнение чорапи, трябва също и да съобразите какво пише на етикета, как трябва да бъдат прани и сушени, защото някои вълнени чорапи не могат да се пускат в сушилня, примерно.

Повечето вълнени стоки са по-скъпи, отколкото памучните, но и се запазват, като нови, по-дълго време, така че инвестицията винаги си заслужава. Не се учудвайте от по-високата цена, вълнените чорапи ще ви запазят краката сухи, проветрени и най-важното ще ви е удобно, дори и през най-горещите летни дни.

Кои са най-добрите за ежедневна употреба?

Когато е горещо, изберете вълнени чорапи, които да са тънки, меки и елегантни. Трябва да са направени от лека меринова вълна и да бъдат функционални не само като материя, ами и като дизайн. Добре е шевовете да са плоски и чорапите да бъдат подсилени, там където напрежението е най-голямо – на пръстите и на петата. По този начин, техният живот ще се удължи и ще са по-издържливи от обикновените памучни чорапи. Такива чорапи си заслужават всяка похарчена стотинка.

ежедневни вълнени чорапи

Кои са най-добрите вълнени терлички за лятото?

Терлички са този тип чорапи, които са с много скосен дизайн и не се показват от плитки маратонки или така наречените балеринки платненки. Обикновено, неприятното при тези чорапи е изхлузването им от петата и събирането при пръстите още на втората крачка. С вълнените, добре изработени чорапи това не се случва, защото те имат плътна горна лента, която да стяга покрай крака, както и малки гумени топчета на подметката, които да захващат стабилно чорапа за подметката на обувката.

плитки вълнени чорапки

Най-добрите вълнени чорапи за туризъм

Леката меринова вълна в комбинация с найлон и спандекс правят този тип чорапи, толкова меки и удобни, че можете почти да забравите, че изобщо ги носите. Дизайна им е така съобразен, че да могат да стоят съвсем леко над планинските маратонки – точно толкова, че ръба да не се трие в тях. Освен това, този тип вълнени чорапи са изключително издържливи и можете да ги носите с години.

вълнени чорапи за туризъм

Най-добрите вълнени чорапи за тичане

Вълнените чорапи за тичане са по-леки от обикновените такива. Друго тяхно преимущество е че са подсилени на възглавничките и на петите. Подсилването на възглавничките и при пръстите помага да се ходи по-удобно, а това покрай петите помага да не се изхлузват чорапите при тичане. Кройката им е така направена, че са добре прилепнали и не създават проблеми. Вълнените чорапи абсорбират изпотяването и не задържат миризма.

вълнени чорапи за тичане