Изборът на плафони за таван пред полилеят е често правен, въпреки напълно различните конструкции на двете осветителни тела. Причината е в начинът, по който плафонът разсейва светлината – в 360-градусов обхват. Класическата структура на плафон е кръгла, имитиращ архитектурен детайл на върха на сградна постройка. Характерният детайл за плафонът е основата. Обикновено, тя е плътно прибрана към тавана, с открит дифузьор без абажур, и действително разпространява светлина във всички посоки.

Плафони с открит разсейвател

Този осветител се среща и в овални, квадратни и правоъгълни разновидности, с повече от един източник на светлина вътре. Дифузьорът е изработен от прозрачно, матово и релефно стъкло, понякога украсен с ръчно изрисувани декорации, кристал и пластмаса.

Различните методи в стъклообработката създават устойчиви стъклени дифузьори със зашеметяваща красота. Техниките шлифоване, полиране, екструдиране, закаляване чрез нагряване, оксидация, ламиниране с пластмаса, емайлиране с бял и цветен емайл, матиране, венецианско стъкло и др., се използват за изработката на всеки тип осветителни тела за високо термично нагряване, и особено за плафон и плафониера, където крушката излъчва светлинните снопове през стъклените дифузьори. За целта се използва и висококачествена  пластмаса.

Плафон с бляскави кристални висулки или релефна кристална плоскост е по-подходяща декорация за хол, фоайе, салон и изобщо, пространство с по-обширна квадратура. Прозрачното релефно стъкло е също толкова ефектно, и осветява помещението с възможно най-високата интензивност на светлинният източник – LED или халогенна лампа.

Те са прекрасен избор за помещение с необходимост от силно изкуствено осветяване – баня, кухня и др. Матовите стъкла приглушават светлината и когато са оцветени, й придават лек нюанс на съответният цвят. Тези плафони са прекрасно решение за спалнята.

Плафон с абажур

Плафонът с корпус около светлоизточникът се открива във варианти от метал, дърво, текстил и описаните кристални корпуси. Някои от разновидностите са проектирани в геометрични, асиметрични и флорални концепции, с триизмерна визия. В такъв дизайн, той е толкова атрактивна декорация за таван, както и полилеят. Това е другата причина, висящото осветително тяло често да бъде замествано с него.

Абажурът често е проектиран като комбинация от два материала – например метал/стъкло и кристални висулки. Той обикновено е оцветен в един или два нюанса, които най-ефектно оцветяват светлината от белият спектър – бял, кремав, златен, тъмносив, черен. Светлината, пречупена през разсейвателят, изглежда различна през прозрачните материали, и ограничена от непрозрачен метал/дърво, затова тези варианти се избират съобразно функциите на помещението.

В най-модерните си разновидности, плафоните се откриват и като композиция от метални/LED пури, рингове, сфери, и други стилизирани геометрични мотиви. Те изглеждат много оригинално и ефектно, макар и на пръв поглед да са трудно сравними с осветително тяло.

Изключително атрактивно и търсено решение са плафониерите с няколко източника на светлина. Те са с тяло, изработено от описаните материали, а всеки светлоизточник разпространява определено количество лумени, в 360 градуса диаметър или диаметърът, ограничен от абажурът. Някои от тях са фиксирани под ъгъл, а други – подвижни. С всеки, можете да си осигурите светлина, излъчвана в широк радиус.