жена която разглежа нещо в интернет на лаптопа си

Електронната търговия расте с все по-бързи темпове и според последните данни тя вече се равнява на почти една пета от целия търговски сектор. Това означава, че потребителите все по-често са склонни да поръчват продукти по интернет. За бизнесите, които оперират единствено с физически обекти, това е ясен сигнал, че е време да помислят за собствен онлайн магазин.

Какви са ползите от онлайн магазин?

Да продавате стоките си в собствен онлайн магазин може да донесе редица ползи за вашия бизнес. На първо място, това е още един начин, по който потребителите могат да имат досег до бизнеса ви. Сайтът ви е достъпен по всяко време на денонощието и клиентите сами могат да изберат кога да поръчат, без да се налага да се съобразяват с работното време на физическия магазин.

Погледнато от друга перспектива, за вашия бизнес това е възможност да увеличи обема на реализираните продажби. Като допълнение, с правилната организация и логистика, може доставяте продуктите си и на клиенти от международни пазари. Това е голямо поле за разширяване на клиентската база.

Ако всичко това ви звучи привлекателно, значи е време да се насочите към изработка на онлайн магазин. Тук е много важно да обърнете внимание на компанията или специалиста, на когото ще се доверите да изработи вашия магазин. Тази услуга е предлагана от много фирми, но не всички от тях ще ви предоставят високо качество и удовлетворяващ краен резултат.

Как да изберете подходяща компания за изработка на вашия онлайн магазин?

За да не се окаже, че сте си хвърлили парите на вятъра, избирайки неподходящ изпълнител, в следващата част от статията, ще ви дадем няколко полезни съвета как да изберете подходяща компания за изработка на онлайн магазин. Вижте кои са те:

  • Изяснете от какво точно имате нужда

Първото и най-важно нещо, преди изобщо да търсите разработчик, е да си изяснете от какво точно имате нужда. Ще продавате ли хиляди продукти или пък предлагате само един или няколко? От какви функционалности се нуждаете? Какви платежни методи искате да интегрирате? Това са само една малка част от важните детайли, с които трябва да сте наясно като за начало. Така ще може да се ориентирате дали имате нужда от къстъмизиран код или може да използвате стандартни темплейти, каква ще е сложността на самия сайт, колко време приблизително ще отнеме изработката му.

  • Проучете поне няколко фирми/специалисти

Не правете грешката да харесате една компания и да не разгледате какво предлагат останалите. Така рискувате да пропуснете по-добри възможности. Попитайте познати за препоръки, потърсете фирми в интернет, които предлагат този тип услуга. Задължително разгледайте проекти, по които са работили, а ако няма качени такива на сайта им, непременно помолете да ви изпратят портфолио. Сериозните кандидати ще могат да ви предоставят такова. Разгледайте коментари и мнения от клиенти, които са ползвали техните услуги. Направете списък с тези от тях, които имат висок рейтинг и доволни клиенти.

  • Поискайте оферти

Идва ред да поискате оферти от компаниите, които сте селектирали. Важното тук е да получите отговор на въпроса колко би струвала разработката на желания от вас магазин, колко време ще отнеме, могат ли да създадат допълнителните функционалности, от които се нуждаете. Може да ви се наложи да проведете няколко телефонни разговора или срещи, за да обсъдите подробностите с екипа. Личните срещи, когато са възможни, са по-добрият вариант, тъй като ще може да се запознаете с екипа, да осъдите идеи и да зададете въпросите си.

  • Изберете изпълнител

На база на информацията, която сте открили и на получените оферти за изработката на онлайн магазин, идва ред да вземете финално решение. Фактори като цена и време са важни, но не забравяйте да изискате и качество на финалния продукт, тъй като не са рядко случаите, в които евтини и бързо направени сайтове не вършат работа.