пачки банкноти от 50 и 20 лв.

Да са ти нужни пари, не е престъпление

Всеки е изненадан от някой непредвиден разход или някоя промоция, която е с ограничен период на траене. Заобиколени сме от изкушения и в същото време знаем, че заслужаваме малко глезене от време на време. За съжаление, не винаги, когато имаме нуждата от някоя глезотийка или някой разход ни изненада, можем веднага да отделим пари. Мнозинството от хора си планират разходите в началото на месеца и след това просто следват плана, този метод не оставя много варианти за изненади. Каквото и да говорим бързите онлайн кредити са добра финансова инжекция когато няма кой да ни услужи.

В България всяка година се наблюдава ръст на взетите и върнатите бързи кредити.

За 2017 този ръст е малко над 9% сравнен с цифрите, които са останали от 2016 година. Както знаем краят на годината винаги е по-кредитен, защото покрай зимните празници, хората си позволяват повече разходи. Освен това се намесва и един психологически фактор, който е свързан с равносметка, какво се е случило през годината и хората се нуждаят от позитивизъм и награди. Награда в този случай може да е и някой подарък, който искат да си направят отдавна. Поради всички тези причини, бързите онлайн кредити имат по-голям растеж винаги последните 3 месеца от годината.

Обемът в България на бързите кредити според БНБ достига почти 3 млрд. лв. Това не е малка сума и трябва да се проследи внимателно тенденциите при които се натрупва. Ако се вгледаме внимателно в числата ще забележим, че за последното тримесечие на 2017, сумата взети бързи кредити е нараснала с 241 млн. лв., голяма част от тях са бързи онлайн кредити. Тази сума е по-малка от предходните години. Какво значи това? Хората спират да вземат бързи кредити поради някакви причини или другият вероятен сценарии е че сумите, които теглят са в по-малки размери спрямо тези от предходните години.

Има различни данни, които сочат че бройката непогасените кредити е намаляла почти двойна. Тоест хората успяват да си погасят кредитите в срок, независимо дали са били бързи кредити онлайн или обикновени.

Кой взема бързи кредити онлайн?

Според проучвания бързи кредити се вземат предимно от домакинства, чийто общ доход е под 2 000лв на месец. Малко над 80% от бързите кредити се раздават на физически лица и са до 1500 лв. Този размер на сумата е предназначен за така наречените “кредити веднага“, които са от число до число и действат като кредитни карти. Хората ги вземат, когато не им достигат парите преди заплата и ги вършат още същият месец. Това не са големи кредити, но лихвите към тях могат да бъдат значителни. Това се получава така, защото процедурата по даване на бързи кредити онлайн е доста лесна и опростена.

Каква е процедурата?

Процедурата е много по-опростена сравнено с тази в банките. Това се налага, защото бързите кредити са небанкова институция. Те имат достъп до различни бази данни и могат да проверят каква е кредитната история на едно лице, така че показвайки си личната карта, вашата кредитна история ще бъде разгледана подробно. Тази проверка става изключително бързо и на база на нея се дава одобрение или отказ за искания кредит. Каква точно трябва да е кредитната история на човек, за да получи малък бърз кредит не знаем, но предполагаме, че не трябва да има повече от един два непогасявани редовно кредити. Макар и да има много малки компании, които да предлагат бързи онлайн кредити на пазара, те работят на един и същи принцип. Не дават кредити на хора, в които не вярват, че могат ги възстановят. Това не би било рентабилно и никой бизнес не би бил толкова наивен като идея.

Какво е онлайн кредит?

Бърз кредит онлайн е още по-олекотена процедура за получаване на кредит. Потребителите си въвеждат данните от личната карта в защитена система и до броени минути получават отговор. Предоставя се и номер на банкова сметка по която се превежда желаната сума. Много често за кандидатстването за бързи кредити онлайн няма такси за попълване на формуляра, което е огромен плюс и спестява разходи. Освен това времето за одобрение също не е без значение, особено ако ви притискат срокове или някой разход просто не търпи отлагане. Освен чрез банкова сметка заявената сума може да се получи и чрез EasyPay, което е добра възможност за всички, които не желаят да минава през сметките им.

Преди да кандидатствате за бързи кредити онлайн обаче преценете точно колко пари ще ви трябват и ще можете да върнете. На никого няма да му е угодно да изпитвате финансови затруднения следващите седмици при неправилно преценена сума. Освен това задайте си всички въпроси, които ви идват на ум. Ако не разбирате някоя дума, не се срамувайте да питате. Много от думите са специфични и изискват определени познания във финансовата среда за пълно разбиране. Бързите кредити онлайн са шанс за временно справяне с даден финансов проблем и това ги прави удобни и предпочитани, но на тях не трябва да се гледа несериозно.